De första recepten på tomatsås till pasta och pizza är medeltida och kommer från Neapel, en stad med en otroligt rik mattradition, vilken dock inte riktigt avspeglar sig i Artusis bok som har en kraftig övervikt av mat från Romagna (där han själv kom ifrån) och från Toscana (där han bodde)
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Pasta al pomodoro är en typisk italiensk pastarätt. Den är är hälsosammare än en sâs gjord pâ grädde eftersom den alltid görs pâ bas av tomater, olivolja, basilika och andra färska grönsaker enligt tycke
400 g spaghetti 200 g champinjoner, skivade 1 klyfta vitlök, riven 100 g körsbärstomater 2 dl vispgrädde 200 g riven ost (t ex prästost) 150 g rökt skinka 1 kruka färsk oregano matolja, till stekning salt peppar
Lägg det frästa lök- och vitlökblandningen i pannan med tomaterna. 11 ask cocktailtomater, ca 200 g. 1Dela och fräs tomaterna i resten av oljan och smöret ca 5 minuter. 1Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag, men spara ca 1 dl av kokvattnet. 1Blanda pastan försiktigt med såsen, späd med 3-4 msk av pastavattnet, vänd ner de stekta räkorna tillsammans med oljan de stektes i och låt allt bli genomvarmt. 1Fördela pastan i tallrikar
Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde
Med en nice tomatsås och lite pasta klarar man sig galet bra. Koka någon god pasta. Skiva sellerin, hacka/pressa vitlöken, hacka löken och dela tomaterna i mindre bitar
Tvätta och torka citronen och riv över lite av citronskalet på pastan. Låt allt fräsa en minut och lägg sedan i tomaterna och koka ihop tills hälften av vätskan försvunnit