För ett tag sedan köpte vi en flaska mild periperisås. Eftersom periperi ibland används i afrikansk mat, tänkte jag att jag skulle använda såsen i en maträtt inspirerad av de afrikanska köken
Vi serverade den smakrika potatisrätten med stekt halloumi, afrikanskt stekpannebröd, min godaste äppelchutney och en klick avrunnen fil (kan ersättas med turkisk yoghurt)
Idag blir det ytterligare ett recept innehållande zucchini. Denna gång fick den användbara grönsaken bli huvudingrediens i en härlig gryta, smaksatt med afrikansk krydda och tahini
Jag fortsätter att rota bland mina gamla matpärmar för att hitta olika smaskiga recept som jag kan anpassa till mitt sätt att äta, dvs utan onödiga kollisar, stärkelse och socker
Den Afrikanska klassikern Tagine finns det massor av olika recept på beroende på var du befinner dej i världen, här är vårat recept som vi naturligtvis tycker är det godaste
Ingredienser Portioner. 4 1 gul lök 2 vitlöksklyftor ca 600 g strimlad kycklinglårfilé 2 msk olja 1/2 tsk kanel 1/2 tsk spiskummin salt och peppar 400 g konserverade hela tomater 5 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond) ca 500 g sötpotatis 1 citron 1/2 kruka persilja salt och peppar 4 port couscous eller annat gryn 1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond 2 dl matyoghurt Lägg till i inköpslistan
Ingredienser Portioner. 4 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 600 g strimlad kycklingfilé 1 msk olja 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 tsk soja 1 tsk sambal oelek 1 msk honung 1 förp kokta kikärter (à 400 g) 1/2 citron 2 msk hackad persilja Till servering couscous Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Majskycklingbröstfilé/-lårfilé 5
Jag sprang på kycklingstek till extrapris i affären häromdagen, urbenade kycklinglår helt enkelt. Jag blev då sugen på att göra nåt mustigt och kryddigt med en Marocansk kryddning