Bör lagas minst en dag innan servering, eftersom de ska serveras kalla. Dolmarna kan även göras av inlagda vinblad, som finns i specialbutiker med mat från Mellanöstern
Den här vitlökssåsen är helt sanslöst god. Den består helt enkelt bara av vitlök, citronsaft, salt och olja som mixas i droppvis så att man får en emulsion, lätt i konsistensen och det perfekta tillbehöret till all form av grillat, i synnerhet libanesisk mixed grill
Hemmagjord falafel  När vi var i Barcelona i somras hittade vi ett litet libanesiskt hak där de sålde falafel med massor med olika smakrika och starka röror
Ja, nu var det ju den där meze-kvällen. På grund av detta envisa virus som bestämt sig för attt flytta in hos oss, så har vi fått skjuta upp vår mezemiddag ett par gånger
Jag älskar Libanesisk mat. Särskilt mezes som är färgstarka, smakrika plockrätter. I Jönköping finns en libanesisk restaurang nära bion på Barnarpsgatan 29 som heter Liban Deli
Som en kontrast till all julmat bjuder jag er på en uppfriskande libanesisk soppa. Harissa är en nordafrikansk krydda som görs av chilipeppar, spiskummin, koriander, salt, vitlök och eventuellt andra kryddor
Den här röran är ett måste om man äter libanesiskt, supergott. Muhammara (kryddig paprikaröra)3 röda paprikor65 g cashewnötter, råa65 g valnötter, råa1 tsk hel spiskummin1 rejäl vitlöksklyfta1/2 tsk chili1/4 tsk rökt salt (annars vanligt salt)1/2 citron, pressad1 msk granatäpplesirap (annars balsamvinäger)Skär runt paprikornas skaft, och dra ut kärnhusen