Mina favoriter

  • 34 Recept
Mina favoriter

Serbisk kålsoppa

Skär bort alla senor från köttet. Tärna köttet i ganska stora bitar (smaksak). Häll på 2-3 L vatten, koka köttet ca 15 min
Vitlöksbröd

Vitlöksbröd

smält smöret och blanda i finhackad vitlök och ev persilja. skär en skåra med kniven lite på sned längs hela baugetten och gör en likadan en bit ifrån så du kan plocka bort en "trekant" det ska bli en fördjupning till ca mitten av brödet som är bredare upptill än i botten pensla fördjupningen med vitlökssmöret och fyll igen med mozzarella ost eller annan ost om du tycker bättre om det
Wook med kyckling, bacon och pasta

Wook med kyckling, bacon och pasta

Koka pastan enl. anvisningar på paketet och låt rinna av spara ca 1dl av kokvattnet. Under tiden häller du i oljan i wookpannan och låter den bli varm stek därefter baconet som ska stekas tills det börjar "ramla isär" Under tiden strimlar du kycklingfileérna i lagoma strimlor och krydda med salt peppar samt ev chili
Surkålsdolmar (Sarma)

Surkålsdolmar (Sarma)

Dolmar. Vattna ur surkålen 1 timme. Skär bort stocken. Stek färs, lite okokt ris, lök och kryddor. Skär fläsket i små stavar

Vitlöksbiffar med ajvar

Skala och koka potatisen. Blanda färsen med vitlöken och kryddorna och forma biffar som du steker. Skiva löken
Kokta Kringlor

Kokta Kringlor

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och tillsätt degspadet, rör tills jästen löst sig

Pljeskavica

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka lök och feferoni. Blötlägg brödet i vattnet och krama ur det sedan. Blanda färs, bröd, lök, feferoni, Vegeta, salt och peppar i en bunke Låt det dra minst ett par timmar, helst under natten
Saffrankaka i långpannan

Saffrankaka i långpannan

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret tillsammans med saffran och häll i mjölken
Hovets tårta (maräng, choklad och daim)

Hovets tårta (maräng, choklad och daim)

Marängbotten. Vispa äggvitorna i en bunke. Tillsätt socker och fortsätt vispa. Häll i vårgårdariset. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper i långpannan
Tikvice

Tikvice

Dela 4 squash på tre delar och gräv ur inkråmet (ej helt i botten). Skala dem tigerrandiga. Finhacka löken och stek den svettig i olja

Hemmagjord kebab

Blanda alla ingedienser till kebaben och rulla ut till avlånga smala korvar, lite tunnare än vanlig falukorv
Tacopaj

Tacopaj

Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp mjölet i en skål. Smula ner margarinet, tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg

Blomkålssoppa i ugnen

Tvätta blomkålen noga och dela den i mindre buketter. Ta en stor kastrull, häll i kycklingbuljongen samt lagerblad, pepparkorn och blomkålen
Pernillas saffransbullar

Pernillas saffransbullar

Smält margarinet, slå i mjölken och låt blandningen bli lite ljummen. Rör ut jästen med lite av degspadet tillsätt saffran och rör tills det löser sig
Paj  på filodeg med mangold och ost

Paj på filodeg med mangold och ost

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta mangolden noga,skär bort de hårda stjälkarna. Hacka mangolden grovt. Blanda i en stor skål smulad ost, mangold, mannagryn, ägg, 2 dl olja och bakpulver
Vit moussaka

Vit moussaka

Skala zucchinin med potatisskalare, ta ut fröna om de är stora och gula. Riv zucchinin på den grova delen av rivjärnet, salta och låt stå i ca 15 minuter
Somrig champinjonsallad

Somrig champinjonsallad

Värm 1 msk olja i en stekpanna. Lägg i champinjoner, citronsaft och stek alltsammans under omröring i 7-8 minuter, på medelhög värme

Burek/Pita på

Smula sönder osten och blanda ihop keson, gräddfilen, och uppvispade ägg. Smörj en långpanna med olja. Doppa ner degbladen i ostmassan och "knöla ihop" till en klump (inte för hårt) och lägg intill varandra i långpannan
Panerade kycklingmedaljonger

Panerade kycklingmedaljonger

Skala och tvätta soppgrönsakerna. Dela kycklingfilén i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull, häll på vatten och koka tills kycklingen är klar (ca 20 minuter)
Rysk naturgodis - gozinak

Rysk naturgodis - gozinak

Sätt på spisen, lågvärme. Stek nötterna lite grann så att de får lite färg. Honung ska kokas på en väldigt svag värme
Ajvar relish

Ajvar relish

Rosta auberginen tillsammans med paprikorna i ugn (250°C) eller över öppen låga om du har gasspis, tills skalet är svartbränt

Blomkålskebab i pitabröd

Hacka koriander och riv limeskal. Blanda med limesaft, matyoghurt, olivolja och 1 krm salt i en skål. Skär blomkål i små buketter