Nu har jag gjort min första omgång vörtbröd och kan säga att jag blev mer än nöjd, blev galet bra. Detta bröd har definitivt en given plats på årets Julbord
Jag kommer från en släkt av tunnbrödsälskare. Till jul doppar vi inte vörtbröd i grytan, vi toppar hårt tunnbröd (och själv doppar jag i grönsaksbuljong istället för grytan
VörtbrödVörtbröd hör julen till. Jag var därför tvungen att baka ett vörtbröd men det är inte det nyttigaste LCHF-brödet eftersom det innehåller porter, honung och russin
Halloj, här är vi, livs levande och tillbaka från ett kort juluppehåll. Vi hade tänkt hålla oss från datorerna så mycket som möjligt de senaste dagarna och det gick väl hyfsat bra ända fram tills i går kväll
Och så bröd som jag precis blivit färdig med. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl
Dessa frallor rör man ihop på kvällen, låter jäsa i kylen över natten, skär upp i bitar på morgonen och gräddar i 20 minuter och sedan har du nybakta frallor till frukost
Här kommer receptet på naanbrödet jag bakade i fredags. Till 4 stora bröd. Kram 4 stora bröd. Gott och enkelt, men de var inte goda att spara och äta dagen efter
Picknickbröd eller brytbröd, vilket man än vill kalla det så är det ett gott och smidigt bröd. Det går dessutom förhållandevis fort att baka med kort jäs- och gräddningstid så kommer du sent på att du saknar bröd till picknicken är det snabbt löst
½ dl Bröd. 1 limpa (går bra att dubbla receptet)385 g Rågsikt1 msk malda Brödkryddor½ msk Salt2 tsk Bikarbonat4 dl Fil½ dl BrödsirapGör så härRör ihop de torra ingrediensernaTillsätt sirap och filRör till en jämn smetHäll i en bakplåtsklädd (eller smord) limpform som rymmer 1½ lStäll in i nedre delen i en kall ugnStarta ugnen på 175°Låt stå 1 timme från att du startar ugnenTag ut ur ugnen och tag brödet ur formenLåt svalna på gallerDoften av nybakat
Jag vet inte hur det är med er men jag älskar långjäst/nattjäst/kalljäst bröd. De är så enkla och smidiga att göra men framförallt smakar de SÅ mycket godare än vanligt bröd man bakar
Det här är ett brödrecept som jag oftast gör som bröd till buffé, grillat eller till soppa. Det kommer från Anna Bergenström bok ’Annas nya mat’, och hon kallar det ’Det fantastiska brödet’
Ett festligt bröd som är lätt att slänga ihop. Fyllda bröd med mozzarella och salami2 bröd5 dl mjölk50 g jäst75 g smält margarin2,5 tsk salt2 msk honung14 dl vetemjölFyllning100 g salami (jag använde kalkonsalami) Gjorde även en med kallrökt skinka4 tunt skivade tomater2 skivade mozzarellabollar1/2 dl hackad färsk oreganolite flingsalt att strö påVärm mjölken fingervarmt och häll över jästen. 2 bröd
Till en god buffé är bröd ett måste. Goda, tunna, frasiga libanesiska tunnbröd var vad jag önskade. Istället så bestämde jag mig för att laga plattbröd med yoghurt i
En annan bok jag spanade in var Bröd för alla sinnen av Stina algotson, utigiven av Gullers Förlag. Det här receptet på mjukt tunnbröd på bakpulver och filmjölk är snabbt att röra ihop, men tar lite tid att grädda, men är väl värt besväret
Men det här brödet blev också gott, innehöll lite smått och gott och jag hade allt hemma. Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper