Häll i vinet och ytterliggare vatten tills allt är täckt. Detta recept på rådjurssadel hittade jag i Per Mobergs bok Moberg jagar och lagar, när det gäller husmanskost och att tillaga vilt så litar jag främst på honom
Vi hade rött vin från Bandol kvar från sommarens Provence-tur, det förgyllde maten. Tillsammans med gräddsås, klyftpotatis och stekt svamp blir det finmiddag med retrostuk
Tillsätt timjan, rödvin, vatten samt buljongtärningar och låt det koka ner till hälften. rött vin. Mosa, tillsätt smör och grädde, smaksätt med salt och peppar
Vinet med sina fantastiska färgtoner och väldoftande aromer tillsattestill kastrullen och fick koka upp något innan temperaturen sänktes till sjudtemperatur
Min systers sambo är jägare och han har tidigare bjudit oss på bland annat vildsvin och rådjur. För en tid sedan fick vi en rådjurssadel av honom och den lagades såklart till på grillen
Rödvinssås (tillagad av Leif Nord). På Nyår hade vi gästkockarna Dan Fagrell och Leif Nord som hjälpte till att tillaga vår Nyårssupé som bestod av rådjurssadeltill varmrätt
Jag gör den här med min vanliga rödvinssås som bas och tillsätter helt enkelt bara blåbären. Man kan koka hela sadeln i en gjutjärnsgryta med buljong, morötter, lök , kryddor och vin först för att sen grilla på det i ugnen för att få färg och sen servera köttet ur benet om man vill
Tag lika delar olivolja och vin eller koncentrerad druvmust och smaksätt med örtkryddor. Smält fettet i en kastrull, tillsätt vitlöken och bryn den lätt om vitlökssmaken inte ska vara så uttalad
Putsa rådjurssadelns översida fri från fett och hinnor. Börja skär mitt upp på sadeln och skär sedan tätt utmed revbenen på bägge sidor om ryggkammen tills filéerna är fria
Dagen därpå möttes vi hos min syster över en god bit lammkorv och slog ett och annat klokt huvud ihop för att ytterligare en dag senare handla tillbehören som blev en potatissallad på färskpotatis och ruccola, en snart söndertjatad i mina kretsar Coleslaw, lite potatisgratäng som för övrig alltid fungerar till rådjur och lite rödvinsreduktiontill det
Efter som vi båda älskar mat och dryck så skulle självklart denna helg bli en skön mat och vin helg. Vi funderade först om vi skulle ta båten över till Helsingfors och äta på den två stjärninga Chez Dominique