Vin till lammfilé recept

Örtstekt lammfilé

Örtstekt lammfilé

Koka upp med vin, fond och grädde. Sätt i en köttermometer och stek klart i ugn tills termometern visar 60°. 700 g lammfilé. 2 dl rödvin

Örtbakad Lammfilé med rödvinssås, gratinerat potatismos med västerbottensost & Sparrisknyten

Jag är en av de utvalda svenska matbloggare som fått äran att komponera ihop ett recept till en av Cono Surs viner i en recepttävling där vi är flera matbloggare från Sverige, Storbritannien, Finland och Irland som deltar i tävlingen om huvudvinsten som kommer att vara en resa till Chile för att besöka Cono surs anläggningar, cono sur vineyards & winery, för mig och en vän, vilken dröm…
Lammfilé med gratinerat potatismos

Lammfilé med gratinerat potatismos

Lammfilé1 kg lammfilé 1 tsk salt 2 krm peppar 2 msk smör, till stekning. Rödvinssås2 msk smör 2 msk gul lök, finhackad 1 krm vitpeppar, grovkrossad 1 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 4 dl vatten 1 köttbuljongtärning 1 msk soja 2 dl rött vin 1 krm svartpeppar, nymald
Lammfilé med kryddig rödlökssås

Lammfilé med kryddig rödlökssås

600 g lammfilé 1 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymalen smör, till stekning. 1Rödlökssås1 rödlök, finhackad 1 msk smör 1 msk rödvinsvinäger 1,5 dl rött vin 1 dl kycklingbuljong 50 g smör, i tärningar salt (efter smak) peppar (efter smak) ev 1-2 krm sambal oelek. 1Till servering200 g savoykål, ansad och strimlad 50 g cashewnötter, saltade olivolja salt peppar
Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

Till servering sparris sockerärtor. Lammfilé400-500 g lammfilé 1,5 dl blandade örter, hackade (persilja, basilika, timjan, rosmarin) 1 klyfta vitlök, hackad 0,5 tsk svartpeppar, nymald. Sås2 dl rött portvin 3 dl rött vin 2 dl vatten 4 msk koncentrerad kalvfond 2 tsk Maizena majsstärkelse 50 g smör 2 msk timjanblad, färska eller 1 tsk torkad timjan 2 msk mejramblad, färska (eller 1 tsk torkad mejram) 2 tsk tomatpuré 0,5 klyfta vitlök, liten, pressad
Lammfilé på Trettondagsafton

Lammfilé på Trettondagsafton

Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Lammfilé. Till det drack vi en Diemersfontein Coffee Pinotage (Gardo & Morris) från Sydafrika som hade precis som namnet på vinet säger, en smak av kaffe men även vanilj och hallon, ett intressant och kraftigare rödvin som passar bra till lamm
Lammfilé med bönor och matvete

Lammfilé med bönor och matvete

Låt vitlöken bli kvar i pannan och häll på vinet. Medhavd lammfilé blev fredagens sena middag tillsammans med trevligt sällskap
Gratinerat baconmos med lammfilé

Gratinerat baconmos med lammfilé

Det gratinerade moset med smak av bacon och parmesanost gifter sig otroligt bra med köttet och såsen – vill man ta måltiden till ytterligare en nivå gör man egen bearnaisesås också
Sallad Kam Bing med lammfilé

Sallad Kam Bing med lammfilé

Servera med ett gott vitt vin, gärna en riesling. Jag har givetvis modifierat det något och det går att lägga till det man tycker är gott