Vermouth recept

Ugnsbakad fänkål med vermouth

Ugnsbakad fänkål med vermouth

Ugnsbakad fänkål med vitlökssmör och vermouth. Ugnsbakad fänkål med vitlökssmör och vermouth. 2 vinglas med vermouth (det funkar med torrt vitt vin också). 2 vinglas med vermouth (det funkar med torrt vitt vin också)
Exotisk fläskfilé

Exotisk fläskfilé

2 msk vermouth. Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem till platta biffar. Krydda med salt och peppar
Kyckling Marengo

Kyckling Marengo

2 msk vermouth. Stycka kycklingen i portionsbitar, salta och peppra. Vänd dem i mjöl blandat med basilika och timjan
Fläskfilé med grönpeppar

Fläskfilé med grönpeppar

2 msk vermouth. Putsa köttet och salta och peppra. Bryn runt om i matfett och låt steka klart under lock i 15 minuter
Festlig kycklinggryta

Festlig kycklinggryta

2 msk vermouth. Bryn kycklinglåren vackert gyllene runtom. Lägg över dem i en gryta. Skala lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med morötterna
Provencalsk fläskfilégryta

Provencalsk fläskfilégryta

Tillsätt vitlök, purjolök, örter, vermouth och crème fraiche till grytan och låt sjuda, 5 minuter. 5 dl vermouth
Béarnaisesås

Béarnaisesås

En liten kommentar om Noilly Prat – det är en torr fransk vermouth, och originalreceptet föreskriver Noilly Prat eller vitt torrt vin, men när jag prövat kunde vi krasst konstatera att det inte alls blir samma sak, Man behöver alltså Noilly Prat för att få den där riktigt goda béarnaisesmaken
Queneller med hummersås

Queneller med hummersås

1 msk vermouth. Skölj fiskfiléerna. Mixa dem i matberedaren. Tillsätt salt, peppar, kajennpeppar och dill. Tillsätt en äggvita i taget under tiden maskinen är igång
Gratinerad hummer

Gratinerad hummer

1 msk torr vermouth eller torr sherry. Gratängsås2 msk smör 2 msk vetemjöl 3 dl grädde och fiskbuljong 1 äggula 1 msk torr vermouth eller torr sherry salt cayennepeppar