Bakpulver

Bakpulver används för att få kakor att jäsa. Men vad är egentligen skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat? Och vad gör man om man upptäcker att bakpulvret är slut mitt i bakningen, kan man ta bikarbonat i stället? Här hittar du svaren på alla dina frågor om bakpulver.

Matklubben.nu
Bilden kommer från receptet Pizza med pizzadeg på bakpulver av Matklubben.nu

Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat – här reder vi ut begreppen


Både bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Faktum är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse. När du tillsätter vätska reagerar bikarbonaten med syran och börjar utveckla koldioxid. Det gör att degen eller smeten jäser. Det innebär att så länge smeten eller degen innehåller någon form av syra, så är bakpulver och bikarbonat utbytbara. I del ren bikarbonat motsvarar då 2 delar bakpulver.

Hjorthornssalt är också en form av bakpulver. Medan bakpulver används i mjuka kakor som sockerkaka, används hjorthornssalt i pepparkaksdeg och andra degar som är fastare och jäser under längre tid.

Det finns även recept på bakpulverbröd. Scones och pinnbröd är välkända exempel, men även filmjölkslimpor som bakas i ugnsform innehåller bakpulver.

Toppkommentarer i bakpulver

Kavring – snabb och enkel med bakpulver, bikarbonat och filmjölk
15
Kladdkakekakor Av: FREDRIK NYLÉN i FREDRIKS FIKA
1
Jordnöts- och choklad kaka med kokosglasyr
2

“Hej! Denna kaka verkar ju väldigt spännande men det vore intressant att veta vilken ugnstemperatur man ska välja :)”

Se recept
Makalösa kakor
23
callenord kommenterade på Makalösa kakor

“Öbö cfe3 c.wf”

Visa alla 5 kommentarer
Nougatrutor
4
maggansundman kommenterade på Nougatrutor

“Hur stor ska formen vara till nougatrutorna”

Se recept