En tomkhagai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tomkha thale), svamp (tomkha het), fläskkött (tomkha mu) eller tofu (tomkha taohu)
Tomkhagai var jag sugen på, så Tomkhagai skulle det bli. cocktail tomater. En snabb titt på ingredienslistan för Thaimat brukar räcka för att snabbt avfärda middagsplanerna, men för Tomkhagai (min absoluta favoriträtt under Thailandsvistelserna) krävdes det inget större planerande, däremot så bytte jag ut citrongräset mot citronskal – visserligen inte det minsta likt men lika gott blev det för det
Tillsätt kokosmjölk, vatten (skölj gärna ur kokosmjölksburken med vattnet), fond, fisksås, sambal. För att stilla den allra värsta saknaden lagade fru M till en av landets säkert mest välkända soppor, TomKhagai, till middag för så snäll och omtänksam är hon
tomkhagai. Middagen står på bordet på 5, max 10 minuter och jag misstänker att receptet är en väldigt förenklad version på en klassisk tomkha-soppa, men lika glad för det är jag. Tomkha tofu (4 port. 1 burk kokosmjölk, ca 400 g. 1 burk kokosmjölk, ca 400 g 5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
Här har ni min bästa soppa, TomKhaGai, men gjord på tofu istället för kyckling. TomKha Tofu. 1 burk kokosmjölk. 1 burk vattenkastanjer. 1 burk kokosmjölk. 1 burk vattenkastanjer
Ja, TomKhaGai alltså. TomKhaGai500 g kycklingfilé3 vitlöksklyftor2 citrongrässtjälkar1-2 röda chilifrukter (beroende på hetta och smak)4 limeblad1 burk kokosmjölk (400 ml)5 dl hönsbuljong1 lime, pressad och rivet skal1-2 msk riven färsk ingefära1-2 msk fisksås5 cm purjolök10-15 sugar snaps1 msk sockerDela kycklingfilén i mindre bitar, strimla chilin i tunna strimlor, dela citrongräset i bitar på 2 cm och krossa dom lite. 1 burk kokosmjölk (400 ml)
Köttet använde jag sedan i en TomKhaGai gryta och skroven sparade jag till buljongen. Sedan var det bara till att sila bort ben och grönsaker och hälla upp buljongen i väl rengjorda glasburkar
Jag har tidigare lagat currykyckling med en hel kyckling som blev otroligt mör och god, så den grytan hade jag i tankarna när jag nu gjorde en grytvariant av den kända thailändska soppan Tomkhagai