Vi hittade lite benfri älg i frysen. God, rustik vintermat – och välgörande långt från julmaten. Lagade en potatisgratäng, käkade älgköttet och drack ett glas vin
Nu var det riktigt länge sedan vi gjorde tjälknul på älg. Tyvärr har vi inte samma tillgång till älgkött som vi hade tidigare så numera blir det inte lika ofta, men när vi väl lagar denna rätt – oj vad det njuts då
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Kan nog tillagas på de flesta typer av kött såsom nöt, älg, lamm, hjort, vildsvin osv. Tjälknul. Söndagsmiddag en lördagskväll vad det dags för i helgen
Tjälknul av älg och hjort med potatisgratäng och gräddstuvade kantareller. )Tjälknul är tyvärr bortglömt i vår familj men i och med denna kalasmiddag hoppas jag att den rätten får en liten renäsans i huset
nöt eller älg. Lägg det frusna köttet i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen på 75 grader C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter ca 2-3 h och låt stå i ugnen tills dess att temperaturen nått 65-80 C, beroende på hur genomlagat man vill ha köttet
Och en tjälknöl, eller tjälknul…. Ursprungligen kommer tillagningssättet från Ragnhild Nilsson (1926-2006) vars gubbe glömde bort älgsteken i ugnen, när han skulle tina den på svag värme