8 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek Saltlag 1 l vatten 4 msk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk torkad timjan 1/2 msk torkad rosmarin Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
färsk eller tinad älgstek, t ex fransyska. 1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsform, stick in termometer i den tjockaste delen och ställ in på 62 grader för medium
Recept på Tjälknöl. Min bror sade att tjälknöl kan bli som leverpastej, om man använder rådjurskött, men det blev inte min tjälknöl som jag lagade på rådjur en gång
Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort). Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt det i nedre delen av ugnen på 75 grader
Receptet fungerar till både vildsvin och älg i vanlig stekstorlek, jag brukar inte väga köttet. När jag lagar tjälknöl av vildsvin tar det oftast runt 5-6 timmar
Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl. 1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm5 dl vatten1 dl salt2 msk socker5 krossade vitlöksklyftor3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)1
Tack vare J & M låg det alltså en liten saltrulle av älg och skräpade i frysen igår. Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött