Tjälknöl älg recept

Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Har man inte tillgång till älgkött går det bra med en nötstek istället
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

6 1 kg fryst älgstek Lag 3 1/2 dl vatten 1 dl rött vin 1 msk flytande honung 2 krossade vitlöksklyftor 3 svartpepparkorn 1 tsk torkad timjan 1 lagerblad 1/4 dl salt Lägg till i inköpslistan
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

8 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek Saltlag 1 l vatten 4 msk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk torkad timjan 1/2 msk torkad rosmarin Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

Mannen i huset har länge länge velat att vi skulle göra tjälknöl. 4 kg älgstek. 4 kg älgstek. Nu är det gjort

Tjälknöl på älg

 Recept på Tjälknöl.  Min bror sade att tjälknöl kan bli som leverpastej, om man använder rådjurskött, men det blev inte min tjälknöl som jag lagade på rådjur en gång
Tjälknöl på vilt

Tjälknöl på vilt

Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort). Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt det i nedre delen av ugnen på 75 grader
Tjälknöl

Tjälknöl

Ingredienser. 1 kg valfritt fruset Nötkött rekomenderar Älg. 1 l vatten. 1 dl salt. 1 msk socker. 6 enbär. 6 svartpepparkorn
Tjälknöl

Tjälknöl

Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl. 1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm5 dl vatten1 dl salt2 msk socker5 krossade vitlöksklyftor3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)1
Tjälknöl med dijonmarinad

Tjälknöl med dijonmarinad

Det har blivit mycket älg här nu. Ikväll ska vi ha familjen Hafvenström på middag innan de åker tillbaka till Bryssel
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Tack vare J & M låg det alltså en liten saltrulle av älg och skräpade i frysen igår. Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Tjälaknöl

Tjälaknöl

Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.   2 kilo innanlår av älg eller nötkött