Tjälknöl älg sås recept

Tjälknöl

Tjälknöl

Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl. 1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm5 dl vatten1 dl salt2 msk socker5 krossade vitlöksklyftor3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)1. Skiva tunt- och servera tex med potatisgratäng och någon god sås 1 kg djupfryst
Skogens guld

Skogens guld

Själv skulle jag vilja utnämna älgen till Skogens guld. Gärna potatisgratäng, sås och hemgjord lingonsylt
Ugnsbakad kyckling med solrosfrön

Ugnsbakad kyckling med solrosfrön

En rekorderlig bit älg är i ugnen och tjälknölen är färdig. För idag skall det fotas älg. Om potatisen och kycklingen har släppt mycket vätska så kan man antingen koka en sås på det genom att bara tillföra en klick crème fraîche eller grädde och koka upp

Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette

På bordet fanns tjälknöl av älg som en gång sprungit i Rossöns skogar, sallad med ruccola som odlats i växthuset på gården, en underbar fransk potatissallad med ”krypern” (mandelpotatis) från byn och gräslök som vi hämtat från en tuva nära potatissalladen