I helgen lagade jag ju tjälknöl på älg, med potatisgratäng och svampsås. ) Mattias tyckte det skulle räckt med en vitlöksklyfta men det funkade bra ändå i kombination med sås och kött
Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl. 1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm5 dl vatten1 dl salt2 msk socker5 krossade vitlöksklyftor3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)1. Skiva tunt- och servera tex med potatisgratäng och någon god sås 1 kg djupfryst
En rekorderlig bit älg är i ugnen och tjälknölen är färdig. För idag skall det fotas älg. Om potatisen och kycklingen har släppt mycket vätska så kan man antingen koka en sås på det genom att bara tillföra en klick crème fraîche eller grädde och koka upp
På bordet fanns tjälknöl av älg som en gång sprungit i Rossöns skogar, sallad med ruccola som odlats i växthuset på gården, en underbar fransk potatissallad med ”krypern” (mandelpotatis) från byn och gräslök som vi hämtat från en tuva nära potatissalladen