Det här är den typ av recept som, när det första gången tillagades, fick mig att fundera på om jag tappat minnet, och i själva verket bara lagade något i repris, som jag för längesedan bloggat om
Placera två filéer åt gången på saltstenen och tillaga 1–2 minuter på varje sida. 1 saltsten600 g koljafilé1 tsk rapsolja100 g osaltat smör1 msk kapris (ordentligt silad)1 msk hackad dill1 fänkål (tunt skivad, gärna på mandolin)50 g babyspenat2 blodapelsiner (skurna i små klyftor)0,5 tunt skivad rödlök1 msk citronjuice1,5 msk extra virgin olivoljaSalt och peppar
Hade kolja i frysen som jag äntligen fick chans att tillaga. Kolja. Kolja i ugn, ca 4 port. 4 portionsbitar – ca 400 g, färsk eller tinad kolja (det går bra med annan vit fisk också, tex torsk). blomkålfänkålfiskKoljaRöror/SåserWasabi Ca 2 dl creme Fraiche*
Sänk då värmen till lägsta läget på spisen, tryck försiktigt i fiskbitarna, lägg på locket, och låt fisken varsamt tillagas på låg värme under ett par minuter
Under tiden tillagar du det övriga. torsk, kummel, sej, kolja, lax…. Hetta upp oljan, häll i spenaten och blanda runt så att den precis faller ihop och blir tillagad
Jag använde mig av rödspätta, använder man sig av någon annan kraftigare fisk som torsk eller kolja behöver man köra fisken en stund i ugnen ca 10-12 min innan man häller på stuvningen. Bred ut stuvningen över fisken strö på ost, tillaga i ugn ca 15-20 minuter