Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrund på vetemjöl. Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka
Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl
Surdeg av vete. Förvara och mata din surdeg (vete). Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1,5 dl vetemjöl. 2 msk vetemjöl
150g surdegsgrund av vete. 300g durumvetemjöl. 500g vetemjöl. 500g ljummet vatten. 28g olivolja (2 msk). 20g flingsaltVäg up alla ingredienser utom saltet i bunken till en degblandare
390g vetemjöl. 230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent
Blanda sedan i surdegsgrunden. 200g vetemjöl. 150g surdegsgrund av vete (från receptet ovan). 800g vetemjöl (+ lite extra till knådningen)*. Väg upp mjölet i en bunke och slå i vätskan (kör du degen i en hushållsassistent behövs endast 750g vetemjöl)
1100g surdegsgrund av vete eller råg (se ovan). 1400g rågsurdegsgrund (blandningen från morgonen, ovan). 500g vetemjöl special. 1Blanda rågsurdegsgrunden med vatten, vetemjöl, rågsikt och salt
Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. På kvällen30 g (2 msk) rågsurdegsgrund120 g (2 dl) vetemjöl special100 g (1 dl) vatten. På morgonensurdegen från gårdagen200 (2 dl) vatten5 g (1 tsk) jäst270 g (4 1/2 dl) 300 g ( 5dl) vetemjöl special6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt. Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten, täck med lock eller plastfolie och låt stå på ett varmt ställe under natten, gärna 22–25 grader
100 g surdegsgrund av vete. 150 vetemjöl special. 750 g vetemjöl special med fullkorn. Jag vet inte hur er helg har tett sig men här ute vid kustbandet har snöfall och stormvindar präglat aktiviteterna
Blanda vatten, rågmjöl och surdegsgrund i en bunke och täck med plast. Utan att behöva göra någon laboratoriemässig mätning kan jag lova att det här brödet har en lågt GI-värde och ett högt näringsvärde tack vare att det innehåller både frön, och grova fullkornsprodukter som grovt rågmjöl, rågkross, vetekross och kornkross
Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint