Surdegsgrund vete recept

Surdegsgrund på vete

Surdegsgrund på vete

Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrundvetemjöl. Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka
Starta och mata din surdegsgrund

Starta och mata din surdegsgrund

Från början hade jag både vete och rågsursgrund, sedan kom jag på att det inte spelar så stor roll vilken surdegsgrund man använder, vare sig det är bröd bakat på rågmjöl eller vetemjöl

Surdegsguiden

Surdegsgrund. Det går bra att göra surdeg av annat mjöl, t ex vete. Nu är din surdegsgrund färdig. En vetesurdeg kan vara lite mer svårstartad
Surdegar

Surdegar

Surdeg av vete. Förvara och mata din surdeg (vete). Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1,5 dl vetemjöl. 2 msk vetemjöl
Surdegsfrallor på vetegrund

Surdegsfrallor på vetegrund

Surdegsgrund (vete). 250g vetemjöl special. 1,5dl surdegsgrund. 10 dl vetemjöl. Grädda 250grader 15 minuter Surdegsgrund (vete). 250g vetemjöl special. 1,5dl surdegsgrund. 10 dl vetemjöl
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

390g vetemjöl. 230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent
Recept på surdeg + Galet gott surdegsbröd

Recept på surdeg + Galet gott surdegsbröd

Blanda sedan i surdegsgrunden. 200g vetemjöl. 150g surdegsgrund av vete (från receptet ovan). 800g vetemjöl (+ lite extra till knådningen)*. Väg upp mjölet i en bunke och slå i vätskan (kör du degen i en hushållsassistent behövs endast 750g vetemjöl)
Drottningholmslimpa

Drottningholmslimpa

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen
Surdegarnas fortsatta öde

Surdegarnas fortsatta öde

Recepten på surdegsgrunder kommer från Leilas bok One more slice. Fredriksson var en rågsurdeg och Stefan var på vete
Surdegsbröd i Crock Pot

Surdegsbröd i Crock Pot

1100g surdegsgrund av vete eller råg (se ovan). 1400g rågsurdegsgrund (blandningen från morgonen, ovan). 500g vetemjöl special. 1Blanda rågsurdegsgrunden med vatten, vetemjöl, rågsikt och salt

Provbakning i sommarstuga

Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. På kvällen30 g (2 msk) rågsurdegsgrund120 g (2 dl) vetemjöl special100 g (1 dl) vatten. På morgonensurdegen från gårdagen200 (2 dl) vatten5 g (1 tsk) jäst270 g (4 1/2 dl) 300 g ( 5dl) vetemjöl special6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt. Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten, täck med lock eller plastfolie och låt stå på ett varmt ställe under natten, gärna 22–25 grader
Fullkornslevain

Fullkornslevain

100 g surdegsgrund av vete. 150 vetemjöl special. 750 g vetemjöl special med fullkorn. Jag vet inte hur er helg har tett sig men här ute vid kustbandet har snöfall och stormvindar präglat aktiviteterna
Mitt hälsobröd – Grovt rågsurdegsbröd med skållade frön och kross

Mitt hälsobröd – Grovt rågsurdegsbröd med skållade frön och kross

Blanda vatten, rågmjöl och surdegsgrund i en bunke och täck med plast. Utan att behöva göra någon laboratoriemässig mätning kan jag lova att det här brödet har en lågt GI-värde och ett högt näringsvärde tack vare att det innehåller både frön, och grova fullkornsprodukter som grovt rågmjöl, rågkross, vetekross och kornkross
Surdeg

Surdeg

Om man är flitig och bakar varje vecka kan man enligt Martin hålla liv i sin surdegsgrund i evigheter
Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint