Surdeg av råg. Förvara och mata din surdeg (råg). Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl rågmjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 1 msk rågmjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1 dl rågmjöl. 1 msk rågmjöl
Surdegsgrundråg som du gör i förväg (det du gör på morgonen alltså). 1 msk honung. - Blanda 2 msk surdegsgrund med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. 1 msk honung. 2 msk surdegsgrund. 1 dl rågmjöl
Jag blandade lite av grönkålen i ett surdegsbröd med råg som bas. Grönkålsbröd på råg. Stjälp upp degen på bakbordet där du först strött ut rikligt med rågmjöl
Efter att ha starat upp surdeg på råg så blir det nu surdeg på vete. DAG 1 MORGON100 gr vetemjöl100 gr grahamsmjöl50-100gr russin ( jag tog 77gr) blötlagda och mosade jag körde mina med stavmixer1,5-2 dl vatten1 tsk honung. När du använt surdegsgrunden till din surdeg , kom ihåg at ta av 1dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1 tsk honung
Bröd uttalas Chl´ep och ska det vara mörkt råg, så säger man något i stil med tjårnyj. En av de vackraste torkade kryddorna är de små korianderfröna, som ingår i det "riktigt ryska rågbrödet"
Detta låter jag stå över natten för att bli så härlig som bara en surdeg av råg kan bli. Som vanligt väcker jag min surdeg dagen före med 100 g av den kylskåpskalla surdegsgrunden, 120 g rågmjöl och 200 g vatten. Bolé 750 g vatten 850 g vetemjöl special 250 g rågsikt 300 g surdeg av råg 75 g raps olja (gärna mörk ekologisk) 25 g jäst 20 g honung 30 g salt. 120 g rågmjöl. 250 g rågsikt. 300 g surdeg av råg. 20 g honung