Surdegsgrund råg honung recept

Skållat kaffebröd med råg

Skållat kaffebröd med råg

Surdegsgrunden - blanda grunden och ställ övertäckt på varm plats över natten. Temat med kaffe fortsätter med ännu ett mustigt rågbröd
Johannes rågsurdegsbröd

Johannes rågsurdegsbröd

För att surdegsgrunden ska vara så potent som möjligt kan man peppa den genom att mata den en till två dagar innan man ska baka

Surdegsguiden

Surdegsgrund. Mata sedan degen med lika delar vatten och rågmjöl (mätt i volym). Man kan tillsätta honung, yoghurt, rivet äpple eller socker
Surdegar

Surdegar

Surdeg av råg. Förvara och mata din surdeg (råg). Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät. Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl rågmjöl så att degen blir slät. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 1 msk rågmjöl. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1 dl rågmjöl. 1 msk rågmjöl

Grötbröd

Grötrester i en bunke, rågsur bubblar igång i en annan bunke, skållning sväller i en tredje. Honung eller Sirap
Fisksoppa och surdegsbröd

Fisksoppa och surdegsbröd

Surdegsgrundråg som du gör i förväg (det du gör på morgonen alltså). 1 msk honung. - Blanda 2 msk surdegsgrund med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. 1 msk honung. 2 msk surdegsgrund. 1 dl rågmjöl
Surdegsbröd med kornmjöl

Surdegsbröd med kornmjöl

Min surdegsgrund har haft semester några veckor och innan den går att använda måste den matats upp igen
Surdegarnas fortsatta öde

Surdegarnas fortsatta öde

Recepten på surdegsgrunder kommer från Leilas bok One more slice. Fredriksson var en rågsurdeg och Stefan var på vete
Grönkålsbröd

Grönkålsbröd

Jag blandade lite av grönkålen i ett surdegsbröd med råg som bas. Grönkålsbröd på råg. Stjälp upp degen på bakbordet där du först strött ut rikligt med rågmjöl
Surdegsgrund på råg

Surdegsgrund på råg

Honungen sätter lite extra fart i början eftersom mjölksyrebakterierna i mjölet gillar lite sött. vetesurdegsgrundrågsurdegsgrund

Recycling och ett Dinkelbröd med råg

Surdegsgrunden är klar och hälls över till en. Bertan har sin kärlek till grovt bröd med rågsurdeg. Dinkelbröd med råg och vetesurdeg
Lingonbröd och rårört

Lingonbröd och rårört

Efter att surdegsgrunden puttrat i sin bunke på varm plats hela dagen, är det dags att köra ihop degen
Vetesurdegsstart

Vetesurdegsstart

Efter att ha starat upp surdeg på råg så blir det nu surdeg på vete. DAG 1 MORGON100 gr vetemjöl100 gr grahamsmjöl50-100gr russin ( jag tog 77gr) blötlagda och mosade jag körde mina med stavmixer1,5-2 dl vatten1 tsk honung. När du använt surdegsgrunden till din surdeg , kom ihåg at ta av 1dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. 1 tsk honung
Skörd + bröd = Skörd(e)bröd

Skörd + bröd = Skörd(e)bröd

Sätta den skållade fördegen på morgonen,instruera grönsaksodlaren om att surdegsgrunden ska i när skållningen svalnat, åka till jobbet, komma hem

Ryskt rågbröd med koriander

Bröd uttalas Chl´ep och ska det vara mörkt råg, så säger man något i stil med tjårnyj. En av de vackraste torkade kryddorna är de små korianderfröna, som ingår i det "riktigt ryska rågbrödet"
Gott skit!

Gott skit!

Detta låter jag stå över natten för att bli så härlig som bara en surdeg av råg kan bli. Som vanligt väcker jag min surdeg dagen före med 100 g av den kylskåpskalla surdegsgrunden, 120 g rågmjöl och 200 g vatten. Bolé 750 g vatten 850 g vetemjöl special 250 g rågsikt 300 g surdeg av råg 75 g raps olja (gärna mörk ekologisk) 25 g jäst 20 g honung 30 g salt. 120 g rågmjöl. 250 g rågsikt. 300 g surdeg av råg. 20 g honung