Surdegsgrund dinkel recept

Hel dinkel och pomerans

Hel dinkel och pomerans

Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med lock och låt stå över natten. Jag bakade brödet med hel dinkel, solrosfrön och linfrön
Surdegsbröd med hälften dinkel

Surdegsbröd med hälften dinkel

Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. -)Ingredienser2 msk rågsurdegsgrund2 dl vetemjöl special1 dl ljummet vattenPå kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. 2 msk rågsurdegsgrund. 2 dl siktat dinkelmjöl. 1 dl dinkelmjöl fullkorn
Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel. 100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel
Johannes rågsurdegsbröd

Johannes rågsurdegsbröd

För att surdegsgrunden ska vara så potent som möjligt kan man peppa den genom att mata den en till två dagar innan man ska baka
Rågsurdegsbröd med tranbär

Rågsurdegsbröd med tranbär

För att surdegsgrunden ska vara så potent som möjligt kan man peppa den genom att mata den en till två dagar innan man ska baka
Dinkelsurdegsbröd

Dinkelsurdegsbröd

dinkel,. | ¾ dl siktat dinkelmjöl. ¾ dl fullkornsdinkelmjöl. Surdegsgrund¾ dl siktat dinkelmjöl¾ dl fullkornsdinkelmjöl2 dl ljummet vatten1 tsk honung. Tillsätt2½ dl siktat dinkelmjöl1 dl fullkornsdinkelmjöl2 dl ljummet vatten. Ta fram och mata den en gång i veckan med ½ dl ljummet vatten, 1 msk siktat dinkelmjöl och 1 msk fullkornsdinkelmjöl. Ingredienser2½ dl vatten2 msk olivolja200 g dinkelsurdeg2 msk ljus sirap10 g färsk jästca 400 g siktat dinkelmjöl (ca 6½ dl)2 tsk salt. 2½ dl siktat dinkelmjöl. 1 dl fullkornsdinkelmjöl. 1 msk siktat dinkelmjöl. 1 msk fullkornsdinkelmjöl. 200 g dinkelsurdeg. ca 400 g siktat dinkelmjöl
Drottningholmslimpa

Drottningholmslimpa

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen
STORT, snyggt och gott!

STORT, snyggt och gott!

Till det här brödet använde jag jag ingen vetesurdegsgrund och inte så mycket vetemjöl. 100 g surdegsgrund (jag blandade råg- och grahamssurdegsgrund). 350 g dinkel. 100 g surdegsgrund (jag blandade råg- och grahamssurdegsgrund). 350 g dinkel
Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint
Surdeg

Surdeg

Om man är flitig och bakar varje vecka kan man enligt Martin hålla liv i sin surdegsgrund i evigheter
Drottningholmslimpa

Drottningholmslimpa

Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen. 100 g (1 dl) Råsurdegsgrund300 g (3 dl) ljummet vatten180 g (3 dl) rågmjölSkållning. 300 g (4 dl) hela dinkelkorn eller helt vete600 g (6 dl) vattenBlanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Dag 2 morgonSurdegen och dinkel/vetekornen från gårdagen450 g (4 ½ dl) vatten300 g (5 dl) rågmjöl500 g (8 ½ dl) rågsikt20 g (1 msk) saltHäll bort överblivet vatten från de kokade kornen
Grekiskt lantbröd med fyllning

Grekiskt lantbröd med fyllning

Gör en surdegsgrund av råg och fullkornsdinkel genom att "mata över" från en rågsurdegsgrund med 1 dl vatten och 60 g fullkornsdinkel. 275 g surdegsgrund av råg/dinkel. 100 g fullkornsdinkel. 60 g fullkornsdinkel. 275 g surdegsgrund. 100 g fullkornsdinkel
..och lite brödinspiration

..och lite brödinspiration

Det innebär att undan för undan ersätta "matningen" av surdegsgrunden med dinkelmjöl i stället för råg

Mörkt, surt och gott

Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten. Jag använde dinkelflingor, men rågflingor eller havregryn går nog minst lika bra

JAVABRÖDET

Blanda surdegsgrund med vatten & mjöl  i en rymlig bunke. RÅGBRÖD MED PUMPAFRÖ, TRANBÄR & DINKEL. surdegsgrund

Fröig surdegslimpa med päron och björnbär

I boken hittade jag ett recept på ett fullkornsbröd som hette Brorsornas bröd med dinkel och råg och eftersom jag älskar grova bröd och att ha frön och nötter i mina bröd ville jag gärna testa det