Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med lock och låt stå över natten. Jag bakade brödet med hel dinkel, solrosfrön och linfrön
Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. -)Ingredienser2 msk rågsurdegsgrund2 dl vetemjöl special1 dl ljummet vattenPå kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. 2 msk rågsurdegsgrund. 2 dl siktat dinkelmjöl. 1 dl dinkelmjöl fullkorn
100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel. 100 g surdegsgrund, blandat vete- och rågsurdegsgrund. 250 g siktat dinkelmjöl. 150 g fullkornsdinkel
Till det här brödet använde jag jag ingen vetesurdegsgrund och inte så mycket vetemjöl. 100 g surdegsgrund (jag blandade råg- och grahamssurdegsgrund). 350 g dinkel. 100 g surdegsgrund (jag blandade råg- och grahamssurdegsgrund). 350 g dinkel
Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint
Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen. 100 g (1 dl) Råsurdegsgrund300 g (3 dl) ljummet vatten180 g (3 dl) rågmjölSkållning. 300 g (4 dl) hela dinkelkorn eller helt vete600 g (6 dl) vattenBlanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Dag 2 morgonSurdegen och dinkel/vetekornen från gårdagen450 g (4 ½ dl) vatten300 g (5 dl) rågmjöl500 g (8 ½ dl) rågsikt20 g (1 msk) saltHäll bort överblivet vatten från de kokade kornen
Gör en surdegsgrund av råg och fullkornsdinkel genom att "mata över" från en rågsurdegsgrund med 1 dl vatten och 60 g fullkornsdinkel. 275 g surdegsgrund av råg/dinkel. 100 g fullkornsdinkel. 60 g fullkornsdinkel. 275 g surdegsgrund. 100 g fullkornsdinkel
I boken hittade jag ett recept på ett fullkornsbröd som hette Brorsornas bröd med dinkel och råg och eftersom jag älskar grova bröd och att ha frön och nötter i mina bröd ville jag gärna testa det