Surdeg rågsikt recept

Surdegens historia.

Surdegens historia.

Surdegsbrödet har uråldriga anor. Våra surdegsbröd har självklart en annan annorkunda smak och konsistens

En surdegs sista vila

} Här vilar två stycken alldeles nybakade surdegs-gotlandslimpor. Här vilar också de allra sista resterna av min rågsurdeg
Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Ljusa surdegsfrallor med rågsikt

Ljusa surdegsfrallor med rågsikt

Blanda ihop allt i hushållsmaskinens bunke och låt stå framme över dagen med lock på så kommer surdegen vakna till liv ordentligt och bli bubblig
Rågsiktskakor med surdeg

Rågsiktskakor med surdeg

Blanda ut jästen och surdegen i ljummet vatten. Rågsurdeg. Rör ihop surdegen, täck över och låt stå i rumstemperatur i 3-4 dagar. Ca 14-15 dl rågsikt
Saftigt franskt lantbröd med rågsikt

Saftigt franskt lantbröd med rågsikt

Saftigheten kommer från fördegen (surdegen) som får jäsa över natten innan brödet bakas. Franskt lantbröd med rågsikt är ett mustigt och lättgillat lantbröd bakat på finmalt mjöl
Vörtbröd med surdeg

Vörtbröd med surdeg

I år bakade jag vörtbröd med lite surdeg och reducerad svagdricka. En härligt bubblig surdegsgrumd ger ett gott bröd
…surdegsbröd med graham och rågsikt?

…surdegsbröd med graham och rågsikt?

Den är gjord på surdeg som vi odlat själva, elin odlar rågvarianten och jag vete. I med graham och rågsikt, bara för att man gör brödet på vetesur så finns ingen anledning att hålla det helt vitt, även om det är gott också
Latmansbröd på surdeg

Latmansbröd på surdeg

Det blev ca 7,5 dl vetemjöl, 1,5 durumvete och 3 dl rågsikt och det blev väldigt gott det med. Latmansbröd på surdeg, 1 stor limpa eller två mindreDag 1, morgonFördeg. ca 1-1,5 dl rådsurdeg1 dl grovt rågmjöl1 dl vattenBlanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen. 3 dl rågsikt
Morotsbröd på surdeg

Morotsbröd på surdeg

Jag gör självklart mitt morotsbröd på surdeg. Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd
Havrelimpor med surdeg

Havrelimpor med surdeg

Tillsätt rågsikten och arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg
Gotlandslimpa på surdeg

Gotlandslimpa på surdeg

Häll vattnet över rågsikten i en bunke. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag
Mini baguett med surdeg

Mini baguett med surdeg

Surdeg. all surdeg i lilla glasburken. tillsätt all surdeg o låt maskinen gå nån minut. Surdeg. all surdeg i lilla glasburken
Surdegsgrund samt baka med surdeg.

Surdegsgrund samt baka med surdeg.

Manitoba Cream vetemjöl, Saltå Kvarns ekologiska Rågsikt och Saltåkvarns ekologiska Rågmjöl. Att baka med surdeg innebär planering som är a och o
Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Rör ut jästen och surdegen i det kalla vattnet, tillsätt oljan. Ett väldigt lättbakat bröd dessutom, såvida du har en surdegsgrund att tillgå vill säga
Surdegsbröd utan surdeg?

Surdegsbröd utan surdeg?

Surdegarna har blivit trendigare än någonsin. Alla vill baka surdegsbröd, men få orkar med att mata en surdeg, hålla den vid liv och lyckas baka något lyckat av dem
Enkelt bröd på surdeg

Enkelt bröd på surdeg

3 dl rågsikt. Dag 1. Blanda dagens ingerdienser i degbunken. Låt stå plastövertäckt i 10-12 timmar. Dag 2. Häll i olja, vatten och salt och rör om