Riv vitkålenmedosthyvel eller mandolin, hacka spenat eller använd färdighackad. Häll över grädden och philadelphiaosten, låt puttra ytterligare några minuter
Ostsås. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i osten men spara lite att strö över. Klyfta vitkålen i 4 delar, låt rotstocken sitta kvar. Lägg vitkålsklyftorna i en låg vid kastrull, häll på 1 liter vatten. Smörj formen med 1 msk flytande smör, lägg vitkålsklyftorna. sönder 2 tsk rosmarin i handflatan och strö över vitkålsklyftorma. Ringla 2 msk flytande honung över vitkålsklyftorna och sätt in formen mitt i ugnen, ca 25 minuter. Häll ostsåsen över vitkålsklyftorna, strö över resterande ost och kör i ugnen på grill 225 grader I ytterligare ca 5 minuter. 800 g vitkål. 100 g riven smakrik ost
Lägg i osten men spara lite att strö över. Detta är ett recept som jag egentligen var lite skeptisk till, men idétorka vid veckoplaneringen gjorde att jag ändå valde att prova stuvadvitkål
Känns lite som husmanskost när man stuvar broccoli, blomkål eller vitkål. idag har vi gjort en super god lax med chevré ost, sparris och stuvad broccoli
Smaken på gratängen påminner om stuvadvitkål, men jag tycker att gratängen är snäppet godare än vitkålsstuvning eftersom den får en gräddad yta, vilket jag tycker tillför lite extra god smak
Rester av steken kan användas till en god pyttipanna eller ätas kalla tillsammans medstuvad potatis, stuvadvitkål, potatissallad eller en fräsch tomatsallad
Planen för dagens middag var stuvadvitkål och kassler som jag älskar men när jag såg tortillabröden som var öppnade och utgånget datum så ändrade jag mig
*Gräddstuvade (LYX stuvning, koka ihop grädden så att den tjocknar, salta o peppra). Palsternacka, kålrot, vitkål, rödbetor, lök, blomkål, broccoli, purjolök åsså det kanske mindre vanliga på var familjs skärbräda…
Servera med kokt potatis, kanske stuvadvitkål och råriven morot. Strö mild ost över. 1 riven ost. Gör en röra av tomatpuré, finhackad lök, pressade vitlöksklyftor och kryddor
Bred riccottaosten över fileerna och riv på parmesanosten. Vitkål fanns och frysta portionsförpackningar av lax samt lösfryst spenat fanns också så jag slängde in laxbitarna i micron och började göra en variant på den stuvadevitkålen utan grädde för det fanns ju inte och det resulterade i följande lilla smaskiga rätt, för snabb, god och mättande var den verkligenIngredienser 4 portioner. 4-5 bitar laxEtt halvt litet vitkålshuvuden halv buljongtärning gärna hönsbuljong2 msk smörsalt peppar1 dl creme fraiche1 dl mjölkfryst spenat efter tycke och smak100 gram riccottaostrivenparmesanost efter tycke och smak ca en halv deciliter1 vitlöksklyfta3 msk pinjenötterGör så här. Sätt ungnen på 200 graderTag fram en gjutjärnsgryta som tål att ställas in i ugnenStek vitkålen i grytan försiktigt med smöret, rör om så det inte tar färgsmula ner buljongtärningen och häll på creme fraichen blandat med mjölken, låt det puttra försiktigt i ca 10-15 minuter