Stekt filead abborre recept

Stekt abborre med beurre blanc

Stekt abborre med beurre blanc

Filéa abborren och vänd i grädden (spara grädden). 4 st filéer av abborre. 4 st filéer av abborre 2 st schalottenlökar 1 dl vatten 1 dl vitvinsvinäger 0,5 dl vitt vin 1 dl grädde 300 g rumstempererat smör salt peppar 0,5 st citron 2 stjälkar rabarber (nätta) 1 tsk socker smör till stekning

Abborrfiske för själens skull

Jag vände abborrfiléerna i rågmjöl som jag blandat med salt och peppar, stekte dem i smör, lade dem på knäckis och droppade över lite citron
Uer med vitvinssås

Uer med vitvinssås

Uern är en uppskattad matfisk och till sin karaktär påminner den om abborren. En av de fiskearter vi fiskade när vi var i Norge var uer, eller kungsfisk som den kallas i Sverige

Min goda gräslöksabborre

Bred den stekta löken ovanpå. Ca 600 gr rensad och filéad abborre, (ett fryst upptinat fiskblock fungerar också utmärkt) 70 gr färsk spenat, 1 stor strimlad gul lök, 2 dl grädde, 2 dl lättcrème fraiche, 2 msk dijonsenap, 1 dl finstrimlad salladslök eller purjolök, 1 dl finhackad gräslök, svartpeppar, salt och riven ost. Ca 600 gr rensad och filéad abborre,
Abborre "fiskpinnar"

Abborre "fiskpinnar"

Sen stekte jag dem i smör och olja, får vara ganska mycket fett i pannan så att paneringen har en chans att suga upp det och bli sådär härligt knapriga

Abborre med Höstkantareller.

,Stekt potatis. Abborren är dyr, men fiskar man själv och kan filéa då har man en kanonrätt att bjuda sina nära och kära på
Abborre med gremolatapuré & skirat smör

Abborre med gremolatapuré & skirat smör

Abborrarna som jag själv fiskade och filéade panerades och stektes i smör av farmor innan de i skift sprangs ut med till bordet för att ätas "a la minute"
fisk och vitt, helt villt

fisk och vitt, helt villt

Nyfångad, panerad och stekt sik. Ett vitvin som är bäst ägnat till fiskar som sik, gös, abborre och skaldjur som krabba eller pilgrimsmussla
Siken, skärgårdens pärla.

Siken, skärgårdens pärla.

Sik, Gös, Abborre,gädda, Lake, Strömming, ja, alla dessa fiskar i våra egna farvattenborde vi verkligen förstå att uppskatta mera än vad som görs idag

Stekt abborre

Meta upp lite abborre, filéa den och vips, världens godaste mat. Min pappa har en båt och vissa somrar har vi fått så mycket abborre att vi har kunnat äta filéerna som godis

Stekta abborrfiléer med vitvinssås

Tyvärr är jag helt värdelös på att byxa abborre. 10 abborrbyxor 2 ägg grahamsmjöl att panera i salt smör Vänd abborren i äggen, och sedan i grahamsmjölet Salta Stek i smöret tills paneringen fått fin färg på båda sidor

Abborre – veckans gastronomiska ord

Stekt blir den bäst fjällad och filead, är dock mycket arbetskrävande och serveras oftast flådd. Jag börjar med en av de godaste fiskar jag vet – abborren