Stek temperatur älg ugn recept

Älgstek med kantarellsås och rönnbärsgelé

Älgstek med kantarellsås och rönnbärsgelé

När rätt temperatur har uppnåtts tar jag ut älgstekarna ur ugnen. Kvällens söndagsstek, en älgstek, steker jag i stekpåse med en rejäl klick smör, några lökklyftor, stjälkselleri och morot
Vild Wellington på älgfilé

Vild Wellington på älgfilé

Smör att steka i. Om du har en mindre/tunnare köttbit så välj en lägre temperatur. Hur som helst hade en älgfilén legat alldeles för länge i frysen
Älgryggbiff med kantarellsås och äpplechutney

Älgryggbiff med kantarellsås och äpplechutney

Idag kan man köpa en sous vide till ett pris av en bättre stekpanna. Jag skulle vilja påstå att det närmast är omöjligt att misslyckas om man bara har koll på tid och temperatur innan
Fetaostfyllda älgfärsbiffar i tomatsås med ugnsrostad potatis

Fetaostfyllda älgfärsbiffar i tomatsås med ugnsrostad potatis

Biffar eller köttbullar är det jag tycker bäst om att göra på älgfärs där köttets egna goda smak får stå i centrum, inte fräsa på den tillsammans med en påse tacokrydda typ… Det är väl jämförbart med vad kockar tycker om att ta en dyr, fin köttbit och steka den well done, haha
Hemmagjord lammfärs hamburgare

Hemmagjord lammfärs hamburgare

Vill man steka de på högre temperaturer kan man blanda i lite olja när man steker, det är mer värmetåligt än smör
Kryddstek

Kryddstek

Supergod kryddstek som går utmärkt att äta både kall och varm. 1-1,5 kg stek av älg eller nöt. Sätt ugnen på 250 grader och ställ i steken (helst på ett galler) i 10 min. Sänk sedan temperaturen till 90 grader och låt steken stå inne till den är 60-65 grader. /Linnea 1-1,5 kg stek av älg
Helstekt oxfilé med kantarellkräm

Helstekt oxfilé med kantarellkräm

Bryn oxfilén på rätt hög temperatur. Kantarellkrämen borde smaka alldeles utmärkt till älg och hjort och varför inte till lax
Köttbullar med potatismos, pressgurka och morotssallad

Köttbullar med potatismos, pressgurka och morotssallad

(Jag ugnsbakar dem för att de ska hålla formen bättre samt att de tillagas på en jämnare temperatur) Baka dem tills de är precis är färdiga, ta ut dem och stek på dem för att få en fin yta och godare smak

Tjälknöl på förslagsvis älg

När steken har rätt temperatur har du redan hunnit koka upp en lag på vatten, salt, lagerblad, enbär, vitlök, ättika och svartpeppar

Långlagat vildsvin

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp

Bortglömd tjälknöl – poppis picknickmat

 Ragnhild försökte då rädda steken nästa dag genom att lägga den i en saltlag i några timmar och vips var den mör och god igen