När rätt temperatur har uppnåtts tar jag ut älgstekarna ur ugnen. Kvällens söndagsstek, en älgstek, steker jag i stekpåse med en rejäl klick smör, några lökklyftor, stjälkselleri och morot
Receptet fungerar till både vildsvin och älg i vanlig stekstorlek, jag brukar inte väga köttet. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar
Idag kan man köpa en sous vide till ett pris av en bättre stekpanna. Jag skulle vilja påstå att det närmast är omöjligt att misslyckas om man bara har koll på tid och temperatur innan
Biffar eller köttbullar är det jag tycker bäst om att göra på älgfärs där köttets egna goda smak får stå i centrum, inte fräsa på den tillsammans med en påse tacokrydda typ… Det är väl jämförbart med vad kockar tycker om att ta en dyr, fin köttbit och steka den well done, haha
Supergod kryddstek som går utmärkt att äta både kall och varm. 1-1,5 kg stek av älg eller nöt. Sätt ugnen på 250 grader och ställ i steken (helst på ett galler) i 10 min. Sänk sedan temperaturen till 90 grader och låt steken stå inne till den är 60-65 grader. /Linnea 1-1,5 kg stek av älg
(Jag ugnsbakar dem för att de ska hålla formen bättre samt att de tillagas på en jämnare temperatur) Baka dem tills de är precis är färdiga, ta ut dem och stek på dem för att få en fin yta och godare smak
Att jag sen frångick idén och använde mig av fryst kött och valde att tillaga den på lägre temperatur och längre stektid förstås gjorde nog bara köttet snäppet saftigare, jag vet inte
Ja, då är vi åter tillbaka till stektermometerns absolut viktigaste uppgift – att låta oss kontrollera temperaturen på köttet då det ska tas ut ur ugnen
Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp