Nu är det bara att sätta sig ner och njuta av ett glas vin och kolla om det är något bra på tv. Idag kommer det som vanligt ett recept, det blev en Kreolsk grytastark men väldigt god
Det blev lite stark kan man säga. Den har stått i hyllan och samlat damm sen i vintras, men nu var vädret tillräckligt ruggigt för att laga en mustig gryta till middag
En gryta med djupa, varma smaker av kött och grönsaker… Och en kryddningen med spiskummin, kanel och mild chili som skickar runt förföriska dofter från spisen…
stark korv, t ex kabanoss. ca 2 dl vatten eller rött vin. Lägg i köttet och tomatpuré i grytan med grönsakerna, pudra över 1-2 msk vetemjöl. Späd med ca 2 dl vatten eller rött vin. ca 2 dl vatten eller rött vin
Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olivolja i en stor järngryta. Lägg i kött, bacon, chili, Habanero, fikon, jalapeño, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander
Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Jag har bara ett litet förslag, om man ska bjuda på Coq au vin eller använda grytan som fotomodell KAN det vara ett tips att tillsätta någon tesked mörk soya
De är bägge uppenbart rotade i en stark bonde och ”man tager vad man haver” kultur med mycket potatis, kål, grytor och olika matlagningstekniker som uppenbarligen uppfanns ur behovet av att dryga ut lite kött med mycket grönsaksslattar och redda grytor
Bryn rotsakerna/grönsakerna först i en tillräckligt stor gryta, lyft dem upp och låt vila. Stek choritzokorven tills den fått vacker stekyta, lyft upp den ur grytan och fortsätt med att steka lammköttet tills det fått en vacker färg, lägg till sist i tomatpuren och alla örterna samt ramslökspastan
Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, ej oemaljerad järngryta då syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten