Chipotlepastan är stark i sin egen form, så ta lite i taget i den maträtt ni ska laga. Under en längre tid har maken experimenterat med att göra sin egen chipotlepasta
Stek lök, vitlök, chili och eventuellt chipotlepasta i olja. 11 urkärnad, finhackad röd chili ev 1-2 tsk chipotlepasta. 11 msk starkt paprikapulver. 2 Lägg kött, lök och chili i en rymlig gryta och tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten
Den blir så stark att den värmer. Stek baconet i en stekpanna och lägg över i en gryta. Vill du att det ska bli starkare så låter du fröna vara kvar, annars skrapar du ur dem
Moma var så snäll och delade med sig till mig av gul habanero för ett tag sedan och jag har fortfarande lite kvar eftersom det går åt max en fjärde del per gång, eftersom den är så stark
Jag brukar aldrig använda handskar när jag hackar chili, men det kan vara ett bra tips eller var försiktiga när ni hackar de färska frukterna, särskilt de starkare sorterna
Nu är det dags för grytan. Bryn löken, blekselleri och morötter i lite olivolja en stekpanna, tills löken mjuknar, lägg i vitlöken, bacon och den hela grönachilin, låt dem brynas med ett par minuter, lägg över i en gryta
Häll av hälften av fettet och häll chorizon , chili, lök i en gryta, lägg i den stekta fläsket och resten av ingredienserna, låt det koka upp och sänk värmen så att den bara småkokar i ca 50 minuter eller tills den har önskad konsistens. 1-2 tsk chipotlepasta (santa maria ) efter smak
Gillar du inte för stark mat så tar du en mild chilisort, och är du en sån som Najni som föredrar sin chili så stark så tungan trillar ut, typ, så tar du den starkaste habanero du kan komma över Varsågoda – här kommer Najnis variant av Chili con carne