Den kommer från Andalusien, längst ner i söder på den spanska halvön. Med morernas intåg i Spanien kom det till andra ingredienser och så småningom berikades den ganska trista maträtten med diverse grönsaker och kryddor
Jag har annars helt snöat in på italienska och spanska rödviner. Själv hade jag aldrig kommit på idén att strössla över lite knaper av rostade pumpafrön och "chips" av kycklingskinn
Blir det sedan aningen för starkt gäller det att raskt och självsäkert lägga över skulden på den röda spanska pepparn som numera högst opålitligt kommer av varierande potens
Som den spanska tapasbaren…. Detta är himmelriket för alla som älskar grönsaker och fina råvaror. Vägrar tro på genmanipulerade grönsaker, men storleken och färgerna
På spanska heter den lubina, på svenska havsabborre. Jasminris och kanske mer goda grönsaker passar också, men den här gången gjorde vi rostade potatisklyftor med rosmarin, på min kära mosters önskan
Ville man ha grönsaker eller frukt fick man hålla öronen öppna och lyssna efter ljudet av en skarp röst som ur megafon ropade ut namn på grödor på spanska i rasande fart