Spansk mandel - och vitlökssoppa (förrätt för 6)1,5 dl mjölk eller vatten60 g dagsgammalt vitt bröd, kanterna borttagna100 g mandlar utan skal2-3 st blancherade vitlöksklyftor0,5 dl olivolja (eller enligt smak)2-3 dl iskallt vatten (mer vid behov)2-3 tsk sherryvinäger (eller vitvinsvinäger)salt(granita på röda vindruvor)(skurna vindruvor)Lägg brödet i mjölken och låt svälla i ca 10 min, tryck ut mjölken och lägg brödet i en matberedare, slopa mjölkenTillsätt mandlar och blancherade vitlöksklyftor (blanchera i kokade vatten i fyra omgångar, byt vatten mellan varje gång)
Spanskvitlökssoppa. Jag kan inget om de olika sorterna men kan konstatera att den franska eller spanska vitlöken har en mildare angenämare smak än den kinesiska som jag numera undviker helt, även om de små “solovitlökarna”, som är små vitlökar utan klyftor, är mycket praktiska