Spätzler recept

Spätzle med ost

Spätzle med ost

Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Under tiden kan du förbereda pastadegen. Vispa ägg för hand i en stor plastbunke och blanda i salt, kallt vatten, mjöl och ev lite mannagryn (jag brukar ta en tredjedel mannagryn och två tredjedelar vetemjöl)
Gulaschgryta med Spätzle

Gulaschgryta med Spätzle

Grovhacka löken. Fräs löken och köttet. Lägg i kryddorna, tomaterna, buljongtärningen, hackad vitlök och vattnet
Gulasch med spätzle

Gulasch med spätzle

Även i Österrike och norditalien uppe i Dolomiterna har jag ätit dessa fantastiskt god nudlar eller vad man nu ska kalla dom, spätzler helt enkelt

Käsespätzle -Sydtysk pastagratäng

Spätzle är en äggbaserad färskpasta som även kan ätas som tillbehör till andra maträtter, men det blir aldrig så vansinnigt gott som det här
Nässelspätzle

Nässelspätzle

Nu yr snön här i Nyland, vårvädret är bortbytt till vinter igen. Vitt vitt vitt, blåsipporna och tussilagon är täckta
Glutenfri Spätzle

Glutenfri Spätzle

Svaret på bildgåtan är alltså en Spätzle-rivare. Det är superlätt att göra med denna har vi märkt. Tidigare har vi försökt oss på att göra dem manuellt och då har vi alltid gjort degen för hård, så de har blivit hårda och "mjöliga", plus att det tagit sån tid

Spätzle

För två år sedan var vi och hälsade på två kompisar i Stuttgart. De bjöd oss då på traktens specialitet

Spätzle

1. Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt de uppvispade äggen, salt och 2-3 msk vatten. Blanda ingredienserna väl och tillsätt ytterligare cirka 1,5 dl vatten, lite i taget
Food pics from Budapest July 2011 part 1

Food pics from Budapest July 2011 part 1

1. Körsbär rétes (ungersk strudel)- ganska god förutom kärnan som visst var kvar. 2. Korvgryta med potatis och paprika (så klart), på stora marknadens enklare serveringar

Spätzle

Rör ihop degen och arbeta den lite. Koka upp en stor gryta med vatten, salt och 1 msk olja. Forma som små droppar

Spätzle

Blanda 10-12 ägg med vetemjöl och lite salt till en fast deg. OBS. Tillsätt ingen vätska. Arbeta degen för hand med en träslev tills degen är riktigt fast och inte kladdar allt för mycket