När jag som ung var au pair på Island under ett år, förstod jag att grillning där var något av en nationalsport, och det var en ganska säregen upplevelse att känna doften av grillkol i hela grannskapet och se otaliga små rökpyramiden stiga mot den klara kvällshimlen, med fjällen i bakgrunden, under frostnupna vårkvällar
Den här rätten gjorde jag förra helgen när min dotter fyllde år, en grekisk inspirerad rätt som bestod av souvlaki på lamm, dvs grillspettmed lammkött och paprika
Lägg sedan spetten på grillen och pensla då och då med marinaden. Till detta passar tillbehör som tzatziki, marinerade oliver och halloumiost, pepperoni
När vi är i Grekland så beställer jag ofta souvlaki, dessa spett med en sån god kryddning och så med en stor klick tzatziki förstås är verkligen SÅ goda
Naturligtvis serverar man souvlakimedtzatziki. Eftersom min kära dotter hade födelsedag och vädergudarna också tycker om henne blev det grillat som kvällsmat, närmare bestämt souvlaki, alltså grekiska grillspett