Sherry sås till oxfilé recept

Helstekt oxfilé med murkelsås

Helstekt oxfilé med murkelsås

Blanda i portvin och sherry. Späd med mjölken under tiden, när såsen tjocknar till. Murkelsås. Oxfilé. Låt såsen koka på lägsta värme under omröring
Marinerad Oxfilé

Marinerad Oxfilé

Lägg filébitarna på förvärmda tallrikar och häll över den mustiga såsen. Rör samman sherry och 3 msk olivolja i en liten skål. Värm ugnen till 50 grader. 4 skivor oxfilé. 6 msk torr sherry
Oxfilé med rödvinssky

Oxfilé med rödvinssky

Tillsätt citronsaft och sherry, låt vätskan koka in i svampen. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan och hälften av parmesanosten
Tournedos med gorgonzolasås

Tournedos med gorgonzolasås

Tillsätt buljongtärningen och sojan. Låt såsen koka ihop. Stek eller koka sparrisen och servera allting tillsammans
Baconlindad oxfilé med pepparsås

Baconlindad oxfilé med pepparsås

Sila ifrån lök och peppar och tillsätt socker, soya och resten av sherryn. Placera det brynta köttet i smörad ugnsfast form, täck med folie och förvara i kyl fram till festdagen
Oxfilé Wellington med madeirasås

Oxfilé Wellington med madeirasås

Några droppar sherry. Koka ihop såsen på svag värme till angenäm smak. I många av de recept som man ser så använder man leverpastej och allt möjligt i denna rätt men om den skall komma till sin rätt så tycker jag att man skall leta reda på lite bra, och schysst framställd, foie gras
Nyårsmiddag 2012

Nyårsmiddag 2012

Egentligen skall det vara sherry istället för portvin men det gick utmärkt att byta. Fördela hummersåsen i skalen

Sherry- eller portvinssås

Tillsätt beurre manié under vispning. Häll sherry, buljong och grädde i en panna. Låt såsen koka 3 minuter. 3 msk sherry eller portvin

Lördagsmiddag

Skivor av rotselleri läggs ut, sprinkla olivolja och peppra ordentligt med både vit och svart samt ett stänk sherry (ja rotselleri och sherry är gott)

Carpaccio på biff m sardellsås

 Mixa samtliga ingredienser tillsåsen utom oljan.  Rör ihop ingredienserna till marinaden och smaka av med salt och peppar

Oxfilé med gorgonzolasås

Tillsätt buljongtärningen och soyasås. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och peppar. Tag upp köttet ur stekpannan och vispa ur den med sherry, crème fraîche och ca 4 msk gorgonzola. 4 skivor oxfilé. varav 4 msk tillsåsen. 1/2 dl torr sherry

Oxfilé i sherrysås

Sänk värmen och koka samman till en krämig konsistens. Låt schalottenlök och sherry koka ihop något. Skiva de avrunna oliverna tunt och värm dem i såsen

Oxfilé med pinjekärnor på salladskål

Om inte ostronsås finns att köpa kan man ersätta den med en extra tesked soja. Flytta med hålslev över köttet till ett uppläggningsfat oh ställ åt sidan

Cambozolasås

Blanda ihop ingredienserna tillcambozolasåsen och värm. 0,5 dl torr sherry. 4 dl crème fraiche. 1 köttbuljongtärning