Frysen börjar nu fyllas av diverse bär, sylterochsaft. Vill man ha lite fastare sylt kan man ta syltsocker eller kanske hälften av varje, det beror lite på hur mycket vätska som finns var bland bären
Så underbara timmar där vi hann avhandla det mesta och skratta så tårarna sprutade. Började dagen som vanligt med jobb men flaxade ut lite tidigare för kvalitetstid med några av de finaste vännerna hemma hos en av dem som precis flyttat till nytt hus
Ta fram och drick råsaften som den är – rena hälsobomben, eller sockra och späd med vatten. Blanda aronia med äpple eller rabarber till sylt eller saft
Jag tycker att frukt ochbär oftast är godast färska, men då jag gillar att baka och laga mat gör jag en del efterrätter och kakor med frukt ochbäroch kokar äppelmos och gör syltochsaft någon gång ibland
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar. Just nu smakar det underbart med någon sylt eller frysta bär från i somras, men om ett par månader kan man göra den på rabarberkompott och lite senare på färska bär
Har vi varit på självplock gör vi dessutom saft, syltoch torkar jordgubbar för framtida bruk. Men grapefruktsäsongen varar något längre, fortfarande i april och maj kan man njuta avsaftigoch god grapefrukt
Koka egen saft. Snoppa, skölj och skiva jordgubbarna. Nötpaj med blåbär, hallon och hemgjord vaniljsås. Curd är gott till mycket – pannkakor, ost, som fyllning till tårtor och paj och såklart, på rostat bröd
Tant Gul | Välkommen att titta in i min fotoblogg om mat och vin…
Naturligtvis koktes hallonsaftoch -sylt därhemma, men det var alltid på köpbär. Vad brydde barn sig om ruttenfläckar och magknip när de smakade så ljuvligt i sin saftrika övermognad