Jag föredrar rödtunga eller bergtunga men den som vill kan självklart ta sjötunga eller annan plattfisk såsomtill exempel gös, rödspätta eller hällefilé även om jag inte är så förtjust i de två sistnämnda
Sås. Blanda ut mjölet med lite grädde och häll ner, för att reda såsen. Såsen går att frysa om man vill. Fräs löken i 1 msk smör, häll på vinet och koka ihop till hälften. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt det sedan koka ner tills ca 3 dl återstår. Vispa i grädden och småkoka i 10 min, tillsätt salt och peppar. Tillsätt smöret i klickar, koka på svag värme 5 min. ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk. 1,5 dl vitt vin (samma som tillsåsen). 80 g röd stenbitsrom till dekoration, (1 burk). ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk ca 180 g rökt lax (4 skivor) 1,5 dl vitt vin (samma som tillsåsen) 20 g räkor, att dekorera med 80 g röd stenbitsrom till dekoration, (1 burk) 1 kruka dill. Chablissås 2 msk gul lök, finhackad 1 msk smör 2 dl chablisvin 4 dl vatten 1 tärning fiskbuljong 2 dl vispgrädde 1 krm salt 1 krm vitpeppar 1 msk vetemjöl 1 msk smör 1 tsk citronsaft
På så sätt försämras dricksvattet om det flyter genom torfjord eller slammig mark eller om i folkrika städer det smutsiga vattnet från gatorna nedtränger i brunnarna, vidare om rent källvatten genomflyter sumpig mark, om skadliga ämnen tillkomma från kloaker, afträdesgropar och gödselhögar, om organiska ämnen tillföras vattnet från industriella anläggningar, såsom färgerier, garfverier, oljekvarnar etc
Häll över såsen. Sjud på svag värme under omröring tills smöret smält. Jag har tidigare gjort den på gös, se recept, men detta är kanske snäppet bättre även om båda får betyg fem