Sås till gös sjötunga recept

Rödtunga i Vermouthsås

Rödtunga i Vermouthsås

Jag föredrar rödtunga eller bergtunga men den som vill kan självklart ta sjötunga eller annan plattfisk såsomtill exempel gös, rödspätta eller hällefilé även om jag inte är så förtjust i de två sistnämnda
Husets vita fisk

Husets vita fisk

Sås. Blanda ut mjölet med lite grädde och häll ner, för att reda såsen. Såsen går att frysa om man vill. Fräs löken i 1 msk smör, häll på vinet och koka ihop till hälften. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt det sedan koka ner tills ca 3 dl återstår. Vispa i grädden och småkoka i 10 min, tillsätt salt och peppar. Tillsätt smöret i klickar, koka på svag värme 5 min. ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk. 1,5 dl vitt vin (samma som tillsåsen). 80 g röd stenbitsrom till dekoration, (1 burk). ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk ca 180 g rökt lax (4 skivor) 1,5 dl vitt vin (samma som tillsåsen) 20 g räkor, att dekorera med 80 g röd stenbitsrom till dekoration, (1 burk) 1 kruka dill. Chablissås 2 msk gul lök, finhackad 1 msk smör 2 dl chablisvin 4 dl vatten 1 tärning fiskbuljong 2 dl vispgrädde 1 krm salt 1 krm vitpeppar 1 msk vetemjöl 1 msk smör 1 tsk citronsaft
Sikkes fisk och salsarecept

Sikkes fisk och salsarecept

Börja med att tillredasåsen. Servera såsen rumstempererad. Skär tomaterna till små kuber. Fiskfiléer av valfri fisk med vitt kött (t ex gös

Matrelaterad historia - blandat

På så sätt försämras dricksvattet om det flyter genom torfjord eller slammig mark eller om i folkrika städer det smutsiga vattnet från gatorna nedtränger i brunnarna, vidare om rent källvatten genomflyter sumpig mark, om skadliga ämnen tillkomma från kloaker, afträdesgropar och gödselhögar, om organiska ämnen tillföras vattnet från industriella anläggningar, såsom färgerier, garfverier, oljekvarnar etc
Gös Ebba Brahe

Gös Ebba Brahe

Sås. Tillsätt mjölk och smör. Detta är en variant av sjötunga Walewska men jag har svårt att tro att det blir så mycket godare än detta
Rödtunga Walewska

Rödtunga Walewska

Häll över såsen. Sjud på svag värme under omröring tills smöret smält. Jag har tidigare gjort den på gös, se recept, men detta är kanske snäppet bättre även om båda får betyg fem

Gös Ebba Brahe

Sås. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Häll såsen över fisken och gratinera ca 10 minuter i ugnen tills fin färg. 600 g gösfilé

Fyllda sjötungsfiléer i räksås

Tillsätt grääde och ev saffran och koka ihop såsen. Blanda räkor, fisk, äggvitor och crème fraiche i en mixer och kör till en jämn smet

Fisk Florentine

Sätt till äggulor, mjöl och vatten eller(fiskspad)Sjud såsen och sätt till grädden lite i sänder samt resten av smöret i klickar