Rött vin till julbordet recept

Uppdaterat: Vin till julmaten?

Uppdaterat: Vin till julmaten?

Föredrar man röttvin så bör det vara mjukt och bärigt utan störande eldighet eller bråkiga garvsyror
Ragu på lammhals med polenta

Ragu på lammhals med polenta

Med svamp, potatis, selleri, vin och lamm. Hals är en bra styckningsdetalj för grytor, med mycket smakrikt marmorerat kött, men behöver lite tillagningstid
#15 Julsangria

#15 Julsangria

Kyl rödvinet. Sangria är ju egentligen något man främst förknippar med sommaren, men faktum är att en fruktig sangria med smak av clementiner, apelsiner och granatäpple även passar bra tilljulbordet
Pastagratäng med skinka

Pastagratäng med skinka

Lyxa till din torsk med lite röttvin och parmaskina. Servera förslagsvis med broccoli, morötter och haricot verts
En bra trerätters nyårsmiddag

En bra trerätters nyårsmiddag

Tillsättvinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Helgrillade hjortracks med smörkokta lökar, kräm på potatis och jordärtskocka samt en portvinssås
Rödkål

Rödkål

Fräs kålen med smör i en gryta tills den mjuknar något. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 dl enkelt röttvin. 1 msk röd vinäger. 1-2 msk vinbärsgelé
Korv med mos

Korv med mos

Häll på fond, röttvin och madeira eller sherry. Servera med en grönsallad och ett gott rödvin. Gjorde två kilo älgkorv igår för att röka och ha tilljulbordet men ett kilo fick bli till lördagsmiddag istället
Asiatisk oxfilé och rosa änglar.

Asiatisk oxfilé och rosa änglar.

Tillsätt ingefära, soja, röttvin, vatten, fond, honung och sambal. Anki drar till Malmö med jobbkompisarna för att käka middag i kväll och Håkan kommer hem från jobbet seeeeent och får en kväll i gräsänklingarnas tecken
Glögg med incabär

Glögg med incabär

Tillsätt därefter resterande kryddor och vinet. Träningskläder & Tillbehör. Välj rätt mat på julbordet. Kost & kosttillskott
Vinbräserad rödkål

Vinbräserad rödkål

½ dl röttvin (rödkålen släpper också vätska). Men de senaste åren har jag lagt till brysselkål enligt Matmolekylers recept för dottern att äta, det är hennes favoritkål
Jullunch 2012, en minnesruna

Jullunch 2012, en minnesruna

För att bryta av ville jag också ha något rött, en annan resa under året fick ge ton till detta. Ett orange vin visade sig vara perfekt på julbordet, kombinationen av tanniner, torkad frukt, äpplen, aprikoser och skog med skinka och fet korv, den lätt oxiderade tonen, kryddorna i vinet och torrheten mot det mjälla och feta är ett giftemål som jag vill uppleva fler gånger – perfektion
En liten del av Bourgogne i Jönköping

En liten del av Bourgogne i Jönköping

Om man dricker det ungt bör man ha det till en lite krämig rätt vilket ger vinet lite jämvikt, sammantaget är det riktigt trevligt

Mellandagsvin & nyårsskumpa

Det är ungt men mycket drickmoget och borde passa perfekt till en bit rött kött, kanske under mellandagarana när man tröttnat lite på den feta julmaten
Nu kör vi igång

Nu kör vi igång

Fick en gryta med reducerad fond och röttvin som skulle förvandlas till en god sås. Därför blir årets första recept istället en färgglad gryta som passar bra när alla är trötta på allt vad julmatsrester heter