Med svamp, potatis, selleri, vin och lamm. Hals är en bra styckningsdetalj för grytor, med mycket smakrikt marmorerat kött, men behöver lite tillagningstid
Kyl rödvinet. Sangria är ju egentligen något man främst förknippar med sommaren, men faktum är att en fruktig sangria med smak av clementiner, apelsiner och granatäpple även passar bra tilljulbordet
Tillsättvinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Helgrillade hjortracks med smörkokta lökar, kräm på potatis och jordärtskocka samt en portvinssås
Häll på fond, röttvin och madeira eller sherry. Servera med en grönsallad och ett gott rödvin. Gjorde två kilo älgkorv igår för att röka och ha tilljulbordet men ett kilo fick bli till lördagsmiddag istället
Tillsätt ingefära, soja, röttvin, vatten, fond, honung och sambal. Anki drar till Malmö med jobbkompisarna för att käka middag i kväll och Håkan kommer hem från jobbet seeeeent och får en kväll i gräsänklingarnas tecken
½ dl röttvin (rödkålen släpper också vätska). Men de senaste åren har jag lagt till brysselkål enligt Matmolekylers recept för dottern att äta, det är hennes favoritkål
För att bryta av ville jag också ha något rött, en annan resa under året fick ge ton till detta. Ett orange vin visade sig vara perfekt på julbordet, kombinationen av tanniner, torkad frukt, äpplen, aprikoser och skog med skinka och fet korv, den lätt oxiderade tonen, kryddorna i vinet och torrheten mot det mjälla och feta är ett giftemål som jag vill uppleva fler gånger – perfektion
Det är ungt men mycket drickmoget och borde passa perfekt till en bit rött kött, kanske under mellandagarana när man tröttnat lite på den feta julmaten
Fick en gryta med reducerad fond och röttvin som skulle förvandlas till en god sås. Därför blir årets första recept istället en färgglad gryta som passar bra när alla är trötta på allt vad julmatsrester heter