Morötter blir till mynt. Tänk rött krokodilskinn, eller slickvänlig som min fru kallade den. Att den sedan ska koka i två till tre timmar beroende på köttkvalité och storlek är en helt annan sak och man får tid att ta både ett och två glas vin med gästerna
Nej, jag tröttnar aldrig på den röda sleven. Slå på vin och vatten och lägg i pepparkornen. Jag är helt säker på att proportionerna stämmer även för exempelvis älg men det vet jag inte säkert eftersom jag aldrig lagat till en hel
Men en dag gjorde vi en vinägrett med röd balsamvinägertill de rårivna morötterna. Just morötter gifter sig ovanligt bra med balsamvinäger – och själv kan man då stå ut med ännu en portion barnanpassad mat
Skala palsternackor och morötter. Tillsättvinet och fyll på med vatten så att köttet täcks. För på något sätt är det synonymt med en lång lat söndag, uppkrupen i soffan med en bok, soft musik på stereon och ett gott rödvin
Häll då i champinjonerna och morötterna i grytan. Låt köttet få färg, häll sedan i vinet, vattnet, whiskyn, oxfond, viltfond, rödvinsvinägern, vispgrädden, lagerbladen, färsk timjan och salt + peppar
6 1 1/3 kg grytbitar av vilt t ex älg, rådjur matfett salt och svartpeppar 2 tsk paprikapulver 1 lagerblad 5 enbär ca 3 msk vetemjöl 3 dl röttvin 1/4 dl konc viltfond (på flaska) 3 1/2 dl vatten 4 gula lökar 1 stor paprika 400 g kantareller eller annan svamp 2 dl vispgrädde 3 msk tomatpuré lite soja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kinesisk soja 20 % rabatt ICA Asia 150 ml Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Asiatiska såser 10 % rabatt Santa Maria 200 - 500 ml Mer info Ladda kupong
Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet. Grytan räcker till minst sex personer, snarare åtta