Inför mitt såskok provianterade jag rödvin på Systemet, och tjejen jag fick hjälp av sa att man kan ha i stort sett vilket rödvin som helst när man gör rödvinssås, man behöver inte alls punga ut med pengar på något dyrare vin
Häll upp påflaska, servera varm eller kall till glass, frukt, eller bakverk. Det blir lite ändringar varje gång, beroende på vad jag är sugen på, och vad som finns hemma
Stek köttet på hög värme runtom i några minuter. Rödvinssås. Tillsätt resten av smöret i grytan och stek potatisen på hög värme i några minuter tillsammans med två stötta vitlöksklyftor, salt, peppar och persilja
Reducera på kraftig värme tills hälften återstår. Rödvinssås. Lägg lammfilén på såsen. Sätt ugnen på120 grader. Laga klart i ugn tills köttet uppnått en innertemperatur på 53 grader. Låt köttet vila i 10-15 min. 1 morot. 1 msk tomatpuré. 1 lagerblad. 2 dl hemlagad kalvfond eller 3 msk koncentrerad kalvfond påflaska. 1 msk smör. 1 msk grädde. 1 krm salt. 100 g färska kantareller. 1 äpple, gärna Granny Smith. Rödvinssås2 schalottenlökar 1 morot smör, till stekning 1 msk tomatpuré 1 lagerblad några kvistar timjan 2 dl rödvin 2 dl hemlagad kalvfond eller 3 msk koncentrerad kalvfond påflaska salt och peppar 1 msk smör. Blomkål- och potatispuré3 stora mjöliga potatisar 0,5 blomkålshuvud 3 msk smör 1 msk grädde salt och peppar. Lammfilé300 g lammfilé 1 krm salt 0,5 krm peppar 2 klyftor vitlök, krossade några kvistar färsk timjan smör och olja, till stekning. Kantarellpytt med syrligt äpple100 g färska kantareller smör, till stekning 4 stjälkar salladslök 1 äpple, gärna Granny Smith
Men först ska receptet väljas ut och som svensk finalist tävla inför en jury i en deltävling i Paris… Jag valde att komponera min huvudrätt till Organic Cabernet sauvignon carmenere, ett ekologiskt vin som passar till lamm och nöt, eftersom vinet är ekologiskt har jag valt att köra i samma spår med lokalproducerat ekologiskt lammkött, ägg från hönorna på min brors gård och resten inköpt på saluhall, allt självfallet ekologiskt, rödvinssåsen gjordes även den på samma vin så smakerna gifter sig perfekt
Och det fungerar säkert utmärkt för gourmetkockar med egen krog och tillgång till fina råvaror, men för oss vanliga dödliga är fond påflaska ett bra alternativ
Jag var så upptagen med att ge direktiv i köket eftersom jag är beroende av all hjälp jag kan få på grund av min skadade opererade hand – så jag glömde helt bort att fota som jag brukar
Lägg på plåt och ringla över lite olivolja. Innan du serverar kan du värma på tomatblandningen lite innan du blandar upp den med ruccola och smakar av med mer salt och lite olivolja