6-8 enbär. Bryn rådjusköttet i smör och häll över vatten så att det täcker, lägg kryddorna i en rund tesil (som endast används till kryddor, man får den aldrig riktigt fin igen), vilket underlättar att plocka bort kryddorna, och lägg ner bland köttet
Bryn löken tillsammans med timjan och enbär. 2 kg bog med ben från rådjur, eller annat vilt (utskuret kanske ca 1,2 kg grytbitar)Smör2 Rödlökar, skuren i mindre bitar1 tsk timjan1 tsk enbär, lätt krossade2 lagerblad5 dl grönsaksbuljong1 dl calvados2 msk kinesisk soja av god kvalité3 msk gele svarta vinbär eller rönnbär3 dl creme fraiche50 g grönmögelost, gärna Kvibillesalt/ rejält med nymald peppar2 morötter skurna i mumsbitar2 palsternackor skurna i mumsbitar(2 msk mjöl eller annan redning)Putsa köttet och skär i grytbitar ca 2-3 cm i sida. 1 tsk enbär
1 kg rådjursköttsmör att steka isalt peppar1 l vatten4 msk viltfond4 st lagerblad8-10 st enbär2 tsk timjan10 st scharlottenlökar3 st morötter4 msk mjöl3 dl grädde4 tsk soja2 msk svartvinbärsgeléSkär köttet i lagom stora grytbitar. 8-10 st enbär
10 st enbär. Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg dem åt sidan, häll bort överflödigt fett. Fräs bacon, morot, lök, selleri, kycklingvingar och hel vitlök i lite matfett i en stor kastrull (ej gjutjärnsgryta) tills löken är blank