Räkskal fond reducera recept

Lax och räksoppa med rotfrukter

Lax och räksoppa med rotfrukter

Jag gör det enkelt för mig, jag rostar inga skal och har inga andra ingredienser än just räkskalen och jag tycker det blir sjukt gott
Fiskbullar med Räksås utan burksmak

Fiskbullar med Räksås utan burksmak

Sila fonden ner i en kastrull, koka upp och låt reducera tills en deciliter återstår. Vill Du ha ett mer klassiskt recept, så finns här min Räkfond på Ishavsräkor
Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

För hemmabruk är det lättare att spara räkskalen i en plastpåse i frysen för att sedan koka en rejäl laddning fond
Fisksoppa

Fisksoppa

Lägg i fiskskrovet tillsammans med räkskal, vitpepparkorn och något lagerbald. Reducerafonden till ca

Fiskgratäng med räksås

Men börja att sila bort allt räkskal och saker som inte ska finnas kvar. Snart är det dags att låta fondenreducera, vilket betyder att du ska koka bort vätska från såsen så att den blir mer koncentrerad i smaken
Räksoppa

Räksoppa

För hemmabruk är det lättare att spara alla räkskal i en plastpåse i frysen för att sedan koka en rejäl laddning fond
Flundrarullader med dillstomp och räksås

Flundrarullader med dillstomp och räksås

Sprid ut räkskalen, timjan och rotsaker på en ugnsplåt och klicka över tomatpurén. Saltar du innan du reducerarfonden riskerar du att fonden blir för salt
Fiskgratäng

Fiskgratäng

Räkskal. Så, nu har du en schysst räkfond. Häll i vittvin och låt reducera till hälften. Skala morötterna och slanta den tunt, fräs räkskalen i olivoljan tillsammans med morötter tills skalen tar lite färg
Räksoppa

Räksoppa

Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs sedan räkskalet tillsammans med hackad lök några minuter
Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Tillsätt räkskal och timjan i stekpannan och låt fräsa några minuter. Skaldjursfond. Fond från ovan. Låt fonden koka utan lock i 20 minuter. Sila räkfonden och fortsätt reducera tills det är 1/3 kvar. Skaldjursfond50 g smör 1 msk rapsolja 2 bananscharlottenlökar, hackade 1 morot, hackad 4 stjälkar blekselleri, hackad 1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet 1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade 5 dl torrt vitt vin 3 msk tomatpure 3 färska timjankvistar eller 0,5 tsk torkad timjan. Räksås Fond från ovan 3 dl grädde 1 dl vitt vin 1 knivsudd cayennepeppar Salt och vitpeppar

Nyårsfirande 2011/2012

Tillsätt räkskalen och låt fräsa ytterligare några minuter. Reducera så att fonden blir riktigt stark. räkfond
Räksoppa i kopp

Räksoppa i kopp

Tillsätt räkskal och vatten så det täcker skalen. Tillsätt fond, crème fraiche och ärter. Reducera buljongen till 3/4. 2 msk kycklingfond
MAT! Recept på krämig fisksoppa

MAT! Recept på krämig fisksoppa

Till min hjälp har jag som räkfond det avkok jag gör på alla sparade räkskal som blir när man rensar räkor
Räkfond

Räkfond

Räkskal. Reducerafonden till önskad smak/styrka (Den här gången reducerade jag inte så mycket utan frös in fonden när jag kokat bort ca en tredjedel)
Laxgryta med saffran och räkor

Laxgryta med saffran och räkor

Häll i så fall fond, vatten och saffran i grädde och reducera ner. Vill man göra det snabbare, kan man använda sig av fiskfond och lite skaldjursfond istället