Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet (se till att blandningen inte är för varm för då dör jästen för dig och det vore väl synd) och tillsätt därefter jästblandningen
Jäst. Smula jästen i en degbunke • Värm olja och filmjölk till 37° •Häll blandningen över jästen och rör om • Tillsätt riven potatis,salt och rågmjöl • Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till enganska fast och smidig deg • Låt jäsa övertäckt i cirka 30minuter
Vispa ut jästen i vattnet i en skål. 50 g jäst. 50 g jäst. Vid det senaste tillfället som vi hade kokt potatis till maten blev det två små potatisar över
Potatislimpa är alltid gott & saftigt. Russinjästen kan uteslutas men låt då degen jäsa lite längre. När degen jäst färdigt & är fylld med bubblor är det dags att baka ut på välmjölat bakbord
ÖL- OCH POTATISLIMPA, ett bröd. Skrapa ner skållningen i en bunke och tillsätt mjöl, vatten och jäst. Degskållningen300 g (5 dl) vetemjöl special100–150 g (1–1 1/2 dl) kallt vatten5 g (1 tsk) jäst (färsk). 5 g (1 tsk) jäst (färsk)