Plommonmarmelad utan skal recept

Söt plommonmarmelad med kanel och vanilj

Söt plommonmarmelad med kanel och vanilj

Vanligtvis är jag inte så förtjust i söta marmelader osv men den här kombinationen blev riktigt bra, plommonens syrlighet balanserades fint av kanelen och vaniljen, utan att bli “för mycket”
Plommonmarmelad med vanilj

Plommonmarmelad med vanilj

Detta är ju inte alls bröd, utan får sorteras i under annat matnyttigt. Vid en inventering av kylskåpets fruktinnehåll så hittade jag 8 fina plommon
Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Vilken lycka det är att ha generösa hyresvärdar med en riktig trädgård. Idag har jag skördat plommon och kokat marmelad med kanelsmak
Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

1 kg plommon utan kärnor1 kg syltsocker1 tsk äkta vaniljpulver1 kanelstångGör så här. 1 kg plommon utan kärnor
Plommonmarmelad med vanilj och mörkt muscovadosocker

Plommonmarmelad med vanilj och mörkt muscovadosocker

Vi nästan vadar i plommon här hemma. En hel del har jag fryst in, men det har också blivit en del sylt, den här t ex med extra smaksättning av mörkt muscovadosocker, som gav fyllig smak
Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

Kärna ur och dela plommonen i mindre bitar. Blanda allt väl i en kastrull och koka upp under omrörning och låt sedan koka (inte puttra) i 8 minuter, rör om då och då så det inne bränner vid
Plommonmarmelad # 2

Plommonmarmelad # 2

En annan skön twist är att finhacka en skalad tumstor ingefära och ha i tillsammans med sockret och citronen - men då ska man gilla ingefärasmak
Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

Koka upp igen utan lock i ca 15 minuter. Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem i en rymlig kastrull med vattnet och kanelen
Plommonmarmelad med mandel och vanilj

Plommonmarmelad med mandel och vanilj

Gjorde lite mumsig plommonmarmelad med hackad mandel häromdagen, blev mycket gott, men man kan utan problem minska mängden mandel till hälften
Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

Jag gillar plommonmarmelad på ostbrickan men äter den gärna också på sconesen. Testa min solskensmarmelad och plommonmarmeladen med ingefära
Plommonmarmelad med kanel

Plommonmarmelad med kanel

Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg i en stor gryta med vatten och kanel, och koka upp. Sjud under lock i 15 minuter tills plommonen har kokt sönder