Lite nyttigare piroger med grovtrågmjöl och grahamsmjöl. Dessa går utmärkt att frysas in, degen kan även förberedas dagen innan den ska bakas ut, och kan dessutom fyllas med det man gillar att ha i sina piroger
Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Servera pirogerna ljumma med äggsmöret. Karelska piroger 1. grovtrågmjöl, (+ 1/2 dl till utbakning). 12 piroger Ingredienser 2 dl ljummet vatten 1 tsk salt 2,5 dl vetemjöl 2,75 dl grovtrågmjöl, (+ 1/2 dl till utbakning) Fyllning
30 st 1 paket färsk jäst (à 50 g) 5 dl vatten eller mjölk (37°C) 1 dl kvarg 1 tsk salt 2 dl grovtrågmjöl 10 dl vetemjöl Köttfärsfyllning 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 morötter (à 100 g) 500 g köttfärs 1 msk olja 2 msk tomatpuré 2 dl krossade tomater salt och svartpeppar 2 tsk italiensk salladskrydda 2 msk sweet chili ägg till pensling Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Det går att använda grovt eller fint rågmjöl, jag använde fint. Då är karelska piroger ett givet alternativ, inte för att det det är speciellt juligt utan för att det är typiskt finskt och otroligt gott
Riv morötterna grovt. Börja med köttfärsröran så den hinner svalna innan pirogerna ska fyllas. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten