Per mobergs gryta recept

Boeuf Bourgignon

Boeuf Bourgignon

Så detta recept skiljer sig lite i tillvägagångssätt från det som gjordes av Alexander och mig på vår franskafton (där utgick vi från PerMobergs recept som förvisso är väldigt likt och alldeles utmärkt)
Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!

Trettondagsafton och Oxfilé Wellington!

Ja ja vi var ju mätta och relativt belåtna när vi kom till desserten, så det var väl inte hela världen heller Vi använde oss av PerMobergs recept på Oxfile Wellington, vilket var otroligt gott
Fish'n'chips

Fish'n'chips

Doppa dem i frityrsmeten och fritera dem sedan tills de är gyllene, det tar några minuter per fiskbit
Levergryta med Kantareller, Äpple & Potatismos

Levergryta med Kantareller, Äpple & Potatismos

Min mamma är väl kanske ingen "traditionell bak- och matmamma" som inte gör annat än står i köket, men det finns ändå ingen som lagar godare mat än henne, inte Jamie Oliver, inte Nigella, inte Per Moberg och inte Tina utan min mamma är helt enkel bäst
Per Mobergs rullader

Per Mobergs rullader

Bryn rulladerna i smör i en stekpanna, lägg över i en gryta och häll på buljongen. Idag var det Johan som stod för middagen, och det blev PerMobergs rullader med kokt potatis och lingonsylt

Kalvstek med Gräddsås och Potatis

Här har vi en finfin söndagsmiddag á la Per Moberg. Smält en klick smör i en stor gryta, jag tycker gjutjärnsgrytor är bäst till denna slags matlagning

Oxfilé Wellington med pommes duchesse och madierasås

Planen blev en Oxfilé Wellington inspirerad av Per Moberg på recept. Lägg ner i gryta och bryn/ koka ihop till nästan all vätska är bortaI med tomatpuré och låt koka på medel/låg värme tills all vätska är borta igenI med mjöl, rör runt, i med timjan och smaka av med salt/pepparStäll åt sidan och låt svalnaSätt ugnen på 175 graderOxfiléca 800 g oxfilé - gärna jämnstor22 st smördegsplattor11 st ägg till pensling salt/ pepparsmör och olja till stekningPutsa filén, salta och peppra rikligt och bryn fint i ganska hög värme. Testa görna att ha högre temperatur i början för att få skorpa och färg på smördegsplattorna och dra sedan ner (till typ 100-140 grader) för att få en jämn temperatur och inte så mycket stigning i temp, efter att köttet tas ut. Madierasåsen4 st schalottenlökar11 st liten morot11 knippe bladpersilja11 dl madeira44 dl kalvfond11 msk tomatpuré11 msk smörHacka grönsakerna och fräs i smöret. 11 knippe bladpersilja