Trött, förkyld och vädret är tråkigt. Men det är lördag och det är ju aldrig fel. Idag åker vi till Valliden och ska fortsätta bygga på husvagnsgaraget
Skär oxfilén tunt med en vass kniv. Skala och hacka löken och klipp gräslöken. Stek eller rosta brödet. Lägg köttet på brödet och klicka på lite löjrom i mitten
250 g oxfilé 1 rödlök, finhackad 1 knippe gräslök, finhackad 120 g löjrom salt malen svartpeppar 4 ägg ev några klickar crème fraiche till servering (ca 0,5 dl) parmesanbröd, till servering plastfilm
Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har sparat lite på detta lyxiga receptet. men nu hade jag både fått in extra pengar och hade gäster, så då passade det perfekt
Den anjovisen som vi köper i konserv i affären, uppfanns av salteriägaren Gustav Andersson i mitten av 1800-talet och den här klassiska julrätten är uppfunnen av operasångaren Per Adolf “Pelle” Janzon, (1844-1889) men rätten blev inte accepterad förrän 40 år efter Janzons död
1. Rosta och kantskär brödet. Placera brödet mitt på tallriken och täck det med tunt skuren rå oxfilé. 2. Toppa varje toast med löjrom, en äggula och sedan den hackade rödlöken och gräslöken
Vissa påstår att Janssons frestelse har uppfunnits av operasångare Per Adol "Pelle" Janzon (1844-1889) som gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng vilket var ursprunget till Janzons frestelse. Rätten blev dock inte allmänt accepterad förrän 40 år efter Janzons död
Ansjovisgratängen kom till Sverige på 1800-talet och det finns ett par teorier om hur maträtten har fått sitt namn, en av dem är att rätten är döpt efter den matglade operasångaren PelleJanzon som levde då
Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng
Det kan ha varit operasångaren PelleJanzon som levde i Stockholm på 1800-talet och gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och Janssons frestelse. Men rättens namn dök inte upp förrän 40 år efter PelleJanzons död