Rödvinbärsgelé. Du behöver inte rensa bären. Koka vatten och bär i 5 minuter. Häll bärmassan i en silduk över en kastrull och låt saften rinna av, pressa bären mot slutet så all saft kommer ut
Om du utesluter pektinet blir det mer som ett mos, som är gott till frukostgröten t ex. Tillsätt pektinet och låt allt få ett hastigt uppkok under kraftig omrörning
Kålväxter är även bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL- kolesterolet, renar kroppen från toxiner m
0,5 flaska fruktpektinflytande. Ta av kastrullen och ha i pektin och skumma väl och fortsätt röra i ca 5 min ( detta hoppade jag över). 0,5 flaska fruktpektin
använd pektin istället). Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt
Koka tills massan känns som en tjock kräm - jag behövde tillsätta lite extra pektin. ca 50 g flytandepektin (jag startade med 10 g men tog i mer efter hand för att få en tjockare konsistens), alt 9 g pektinpulver. Blanda pektin med de 20 g socker du vägt upp, tillsätt detta i hallonblandningen under omrörning
Låt inte koka längre än 20 minuter, har det inte blivit gelé då behöver man tillsätta pektin. Krusbärsbuskarna dignade av bär och eftersom fåglarna inte ätit upp dem eller den vanliga krusbärstjuven varit framme skyndade jag mig att plocka bären under helgen
9 dl strösocker per avrunnen liten bärsaft (pektin vid behov). Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen). 9 dl strösocker per avrunnen liten bärsaft (pektin vid behov)
Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska. 500 gram röda små tomater som babyplommontomater eller cocktailtomater
Sätt sylten åt sidan och gör pektinprov om du vill kontrollera att sylten tjocknar. 180 ml flytandepektin, 1 flaska. Är den rinnig så kan du tillsätta extra flytandepektin enligt ovan samt koka 2 minuter till och sedan göra om provet eller chansa på att den stelnar fint ändå - den stelnar till lite extra efter några timmar svalt
Du kan också ta flytandepektin för att göra marmeladen fastare, om du föredrar det. Den här marmeladen blev alldeles otroligt god, och passar både som pålägg på en ostmacka eller scones, eller som tillbehör till en god dessertost på ostbrickan