En väldigt god variant av kokta musslor där buljongen blir otroligt mustig och god av ölen, tomaterna och senapssmaken, serveras enkelt med en bit rostat bröd och lite vittvin i glaset
2 kg blåmusslor, med skal 2 gula lökar 4 klyftor vitlök 1 röd chilifrukt (eller ca 1,5 tsk sambal oelek, efter starkhetsgrad man önskar) 2 dl vittvin 500 g krossadetomater 1 msk cognac 3 msk rödvinsvinäger 1 dl persilja (varav 1/4 del sparas till garnering) 0,5 dl olivolja salt svartpeppar
Tillsätt krossad tomat, vittvin, buljong, vatten samt hälften av den hackade koriandern. Jag ville ha en variant i dag med mycket mer ”sting” ’än det vanliga receptet med grädde och vin
Startade med lite seafood i form av musslor och calamare som alltså är rensad minibläckfisk. När musslorna öppnat sig så plockar du upp dem och låter dem vila, spara kokspadet
Lägg musslorna i en kastrull med vatten, vin, persiljestjälkar, vitlöksklyftor och peppar. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten
Tillsätt kryddor, vatten, vin och tomatkross. 1 burk krossadetomater. 2 dl vittvin. räkor, musslor, lax, torsk etc som är skurna i ca 3×3 cm bitar. Lägg ner fisk och musslor och koka klart (ca 5 min till). En tumregel kan vara ca 150 g fisk per pers, 3-4 musslor och kanske 50 g räkor
Släng de musslor som inte öppnat sig och ta upp och ställ de öppnade åt sidan så länge. Öka till medelvärme och tillsätt vin, tomatpuré, krossadetomater och tomatsås