Tappa sen upp mjödenpå flaskor, tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska. Till Valborg är det gott med ett (eller två) glas mjöd till munken och grillkorven så ikväll satte vi en liten sats mjödpå jäsning
Ta upp på bakplåtspapper och låt bli lite kallare, rulla bollarna sen i extra fint strösocker. Så här den 1a maj så är det tradition att äta munkar och dricka mjöd (sima) i Finland. 4 ägg2 dl mjölk1 dl socker1/2 tsk saltca 7 dl vetemjöl4 tsk bakpulver1 tsk kardemummatill frityr1 liter rapsoljatill ytanca 1dl extra fint strösockerBlanda ägg och mjölk
Siman är klar när russinen stannar kvar på ytan och inte längre åker upp och ner. Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, häll den på riktigt rena flaskor som i botten av varje flaska har 1 tsk socker och några russin (3-5). 500 g farinsocker. 500 g strösocker
Låt rinna av på hushållspapper och doppa i socker. strösockerstruvjärn. Gammeldags bakverk som fanns redan på 1500-talet, intaget av Tyskarna till Sverige och avnjöts med mjöd vid festliga tillfällen
Till Valborg serveras i de finska hemmen, förutom mjöd, även munkar och struvor. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker
I bakvärlden förknippas denna dag främst med mjöd, munkar och struvor. Jag passade på att baka en version av munkar eller donuts igår och tänkte dela med mig av receptet
Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)
Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen. Sätt på kork (OBS. Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron