Mjöd honung recept

Honung ätbar även efter tretusen år!

Honung ätbar även efter tretusen år!

Det är den processen vikingarna använde för att göra mjöd, som du hittar recept till här. Jag har skrivit tidigare om den fantastiska Manuka-honungen, som kan bota sjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier
Höstmeny med mjöd

Höstmeny med mjöd

Skånsk äpplekaka med honung. Passande mjöd. Varva äpple, krossade kardemummaskorpor, tunt skivat smör, socker och honung
Dagens recept: Rabarberdryck

Dagens recept: Rabarberdryck

Honungsmjöd. Här är ett recept på en mjöd, sval och härligt läskande när solen gassar från en klarblå himmel
MJÖD OCH MUNKAR

MJÖD OCH MUNKAR

Vikingarna var också förtjusta i mjöd och vi finnar håller liv i traditionen genom att dricka mjöd till första maj
Mjödmuffins

Mjödmuffins

Rör ner farinsockret och honungen i det avsvalnade smöret (speciellt bra om de är lite hårda och stela)

Yria Cerveza Artesanal del 1

Jag var lite betänksam eftersom jag har direkt svårt för mjöd, och brukar få problem att uppskatta öl med honung
Mjöd

Mjöd

Koka upp vatten och honung, skumma och rör ner humlen. Ställ attsvalna till 37°, tillsätt jästen. Låt jäsa i rumstemperatur i 3 dygnutan omrörning
Mjöd från Gotland

Mjöd från Gotland

Dettaär ett mjöd som är okryddat. 5 kg ren honung (beroende på om mjödet önskas svagt ellerstarkt), 5g fälld krita och 7. Sedan mjödetavtappats från bottensatsen är det färdigt att dricka men blirbetydligt bättre om det får lagras 6 - 12 månader på buteljer

Vad är Klaret?

I Svenska akademins ordlista (SAOL) kan man läsa att det äldsta belägget för Klaret eller Clairet på svenska är från 1559 och detta förr var en benämning på ett slags kryddat vin tillsatt med honung, socker, mjöd och klarat genom en tygpåse
Mjödmåndag: Kuhnhenn Vanilla Gorillabilly

Mjödmåndag: Kuhnhenn Vanilla Gorillabilly

Följ sedan upp med mer mjödsötma och karaktären av vildhonung. Sötman, smaken utav honung (som gärna får vara vild och lite rivig) och den nästan oljiga, klibbiga finishen
Mjödmåndag: Kuhnhenn Braggot Mead

Mjödmåndag: Kuhnhenn Braggot Mead

Doftar dadlar, russin, honung, lite choklad och torkade plommon. I väntan på rapporten från CBC kommer här en recension på ett mjöd som passande nog serverades på CBC
Mjödmåndag: Mjödhamnen Päron till tvilling

Mjödmåndag: Mjödhamnen Päron till tvilling

Ett fruktigt bett i övre gommen, och något högre beska är de tydligaste spåren av päronen, men samtidigt undertrycks de något ”päronaktiga” tonerna från inslagen av lind- och hallonblom i honungen, vilket gör det hela lite förvirrande
Mjödmåndag: B. Nektar Wildflower Mead

Mjödmåndag: B. Nektar Wildflower Mead

Nektar gjort på honung från vildblommor och är sedan lagrat på ekfat. Nu när det har börjat trilla in lite mjöd till höger och vänster här så är det äntligen dags för mig att köra igång mitt lilla projekt som jag valt att kalla mjödmåndag
Mjödhamnen Kryddig Vicker

Mjödhamnen Kryddig Vicker

Mycket kryddigt och lite torrt med toner av nötter, nyklippt gräs, sav, stearin, timjan, honung och en helt örtgård