Mat till vit bourgogne recept

Skaldjurssoppa och vit bourgogne

Skaldjurssoppa och vit bourgogne

Skalen åkte in i ugnen, tillsammans med en riven morot, en halv citron, en grovhackad gul lök, ett par matskedartomatpuré och lite fänkålsfrön
Vinprovning med mat

Vinprovning med mat

När sedan alla hade kommit satte vi oss ner och lyssnade till Andrew som guidade oss igenom vinerna, de flesta från Bourgogne

En festmåltid med purjolöksinbakad torskrygg och vit chokladmousse med polkakasmak

Tillmaten drack vi en vitbourgogne som gick fint ihop med fisk och ansjovisskum. Rara Pernilla med bloggen Flower of fame mailade mig receptet på deras nyårsmiddag som jag tyckte såg oerhört god ut, receptet är från Håkan Larssons kokbok Fredagkväll med mat och vin, men jag funderade på vid vilket festligt tillfälle jag skulle kunna laga denna festmåltid

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

Det var ju ett tag sedan vår kärlek i livet deltog i vårt bloggande så nu var det sannerligen dags att rulla ut den röda mattan för hen
Uppdaterat: Vin till julmaten?

Uppdaterat: Vin till julmaten?

Vill man inte ha bubblor i vinet så skulle jag välja ett friskt men fruktigt vitt vin utan fatkaraktär eller ett halvtorrt vin med bra syra
Uppdaterat 2017: Vin till julmaten?

Uppdaterat 2017: Vin till julmaten?

Vill man inte ha bubblor i vinet så skulle jag välja ett friskt men fruktigt vitt vin utan fatkaraktär eller ett halvtorrt vin med bra syra
Boeuf Bourguignon i CrockPot

Boeuf Bourguignon i CrockPot

Jättegod mat. När vi kom hem luktade det magiskt här hemma och det var dags att tillredatillbehören. Hacka vitlöken
Små, behagliga rysningar

Små, behagliga rysningar

Vurmat. Efter ett oljigt men lite väl snällt vitttill fisken (ok, presentationen av vinet var betydligt mer utförligt än så, men i ärlighetens namn överglänste citronverbenakrämen allt som kom i dess närhet) är det dags för små, rosa pinot noir-bubblor från Bourgogne
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Fräs i en stor gryta med lite olivolja, tillsätttomatpuré, saffran, tärnade tomater, lager blad och en kvist timjan

Matresan del 1

Knackar på dörren till den söta lilla svit som jag skulle dela med Lotta de närmsta dagarna. Här ses Charlotta och Calle/ Matrepubliken, Lotta/ Två små kök, Kim/ Tant russins bak, Gun/ Kaksmulan, Håkan/ Mårtenssons kök, Helena /Bara en kaka till

Spännande viner från Balkan + bonusviner från Frankrike

Det här är ett vin jag dels skulle vilja prova tillmat, dels vilja testa att lagra. I kustregionen finns områdena Istra, Hrvatsko Primorje, Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska Zagora, Srednja och Juzna Dalma-cija
Värmande vintermiddag

Värmande vintermiddag

Kör smulat bröd, pinjenötter och smör hastigt i matberedare. Vispa äggvitornatill hårt skum, äggulor och socker vitt och pösigt
Blomkålssoppa med löjrom

Blomkålssoppa med löjrom

Häll tillbaka i kastrullen och låt småkoka. Ett recept från Elle Mat & Vin med en vinrekommendation till, nämligen Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike (7781), 109. Blomkålssoppa med löjrom4 port1 blomkålshuvud, ca 800 g1 gul lök1 dl vitt vin8 dl grönsaksbuljong2,5 dl grädde(en klick sambal om man vill ha lite hetta)salt och pepparDillolja. 1 dl kallpressad rapsolja1 dl hackad dillTill servering

Beaujolaisviner från Frankrike

För att lyfta matupplevelsen inser fler och fler att lätta, röda vinerna från Beaujolais är oslagbara