Mat från mellanöstern recept

Matbloggarvärme och mat från mellanöstern

Matbloggarvärme och mat från mellanöstern

I veckan samlades vi ett gäng hungriga och nyfikna matbloggare i Kortedala för en afton med temat "land" där vi skulle välja ett land och laga matdärifrån
Bulgursallad från mellanöstern

Bulgursallad från mellanöstern

Denna gången träffades vi hemma hos Beata och temat var "Land" och utefter det laga någon rätt med smaker och inspiration därifrån
Bulgursallad från mellanöstern

Bulgursallad från mellanöstern

Denna gången träffades vi hemma hos Beata och temat var "Land" och utefter det laga någon rätt med smaker och inspiration därifrån
En doft från Mellanöstern

En doft från Mellanöstern

Det kanske är helt fel av mig att få associationer till matfrånMellanöstern, men så var det i alla fall

Birjani, pyttipanna från mellanöstern

GurkmejaBirjani-krydda (finns att köpa i större matbutiker eller i affärer med sortiment frånmellanöstern)Kanelsalt & peppar efter smak

Örtig laxgryta med smak från mellanöstern

Lax i gryta frånmellanöstern är ofta tomatbaserade och liksom i det här receptet friterar man laxen (eller vilken fisk man nu använder) innan man tillsätter den till grytan

Havre från svenska åkrar går på export

Mat & inspiration. Det finns en stor marknad för havre i Mellanöstern och delar av Afrika. Hälsotrenden har skapat en efterfrågan globalt på havre från Sveriges bönder
En flört med mellanöstern

En flört med mellanöstern

Kanel i mat är inte heller något jag vanligtvis använder men tillsammans med syrlig sumac och dill har jag upptäckt nya oemotståndliga smakkombinationen
Persisk kyckling i ugn

Persisk kyckling i ugn

Saftig och smakrik kyckling med härliga smaker frånMellanöstern. Klassiskt är också att tillsätta torkade dadlar, fikon eller russin som tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen
Falafel på gula ärtor

Falafel på gula ärtor

Det krävs en matberedare eller liknande för att göra falafel på detta sätt. Falafel kommer frånmellanöstern och där serveras den oftast som en mezerätt (plockrätt) eller som streetfood serverad i pitabröd
Libanesisk okragryta- Bamia

Libanesisk okragryta- Bamia

En populär rätt frånMellanöstern som tillagas på olika vis, detta är den Libanesiska versionen som innehåller mycket vitlök och koriander
Molokhia på Libanesiskt vis

Molokhia på Libanesiskt vis

Grytan tar en himla lång tid att laga, så jag rekomenderar att du gör alla förberedelser dagen innan den ska puttra så slipper du vänta en evighet på maten
Bamye- Irakisk okragryta

Bamye- Irakisk okragryta

Bamye är en mustig köttgryta med okra i tomatsås. En populär rätt frånmellanöstern där varje land har sitt eget sätt att laga den på
Fänkål och anis te

Fänkål och anis te

Jag brukar dricka en varm kopp fänkål och anis te på kvällarna och efter maten, både gott och nyttigt
Hummus, baba ganoush och röd sås

Hummus, baba ganoush och röd sås

vanligt inslag på matbordet i Mellanöstern. De här goda smårätterna brukar jag använda som tillbehör till olika maträtter influerade av det arabiska köket