Olja en plåt och lägg i klyftade/skivade rotsaker/grönsaker (ej tomat och fetaost). När maten är i ugnen görs tzatzikin, skala och kärna ur en halv gurka, riv den och pressa ut saften (jag brukar bara ”knåda” med händerna, men man kan ju låta det droppa av via ett kaffefilter också
Till middag blev det helstekt kyckling medrotsaker (potatis, morot, sötpotatis, lök och paprika kryddat med salt, peppar, timjan, vatten och fond, och köpt marinerad hel kyckling), jag tog bara en före-ugnen-bild
Ta ut formen och smula över fetaosten. Skala alla rotsaker och skär dem i tärningar. Blanda limeskal, ingefära och vitlök och gnid in laxbitarna med blandningen
Här har vi lagat ljummen sallad med saffrans- och vitlöksmarinerade sojabitar, rostade rotsaker och gremolata, en rätt som passar bra såväl varm som lite ljummen
Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör