Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl
(Eller tjälknöl men då behövs ett annat kött. Dubbelmarinerad fläskfilé (4 portioner). Istället borde du prova kallmarinerad fläskfilé med basilika och krassekräm, det är 100 ggr godare. ) Dubbelmarinerad fläskfilé (4 portioner)
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Tjälknöl. Den som inte vill ha tjälknöl kan ta varmrökt lax till potatissalladen. En bit fransyska eller annan stek, cirka 1,5 kg smör till stekningBryn steken på alla sidor i en het stekpanna med smöret, ställ sedan
I lördags serverade jag en tjälknöl som fått svettas i 80 graders ugnsvärme i tolv timmar. Egentligen borde jag inte äta rött kött, men sista året har jag haft sådan lust på kött
Så enkelt och så gott. 1,2 -1,5 kg djupfyst älgstekSaltlake. 2 liter vatten1,5 dl salt10 svarta pepparkorn( ev 10 st enbär )Lägg i den frysta älgsteken på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 75 graders värme i 10 - 12 timmar
Surdegsbröd (en vecka) , laxcarpaccio (tre dygn) och tjälknöl (fyra dygn) men eftersom det varit påskledigt, så har jag haft lite mer tid än vanligt att “svänga” ihop några goda maträtter som passat för påskpicknickar och balkongmiddagar
Bred ut ett ca 1,5 cm lager med grovt salt i en form. Jag brukar ta långpannan. Blanda i kryddorna och lägg det frusna köttet på saltetblandningen i 75 grader