En klassisk tårta med maräng, smörkräm och choklad som ursprungligen kommer från Ukraina. Vill du göra den fyrkantig kan du rita en stor rektangel på bakplåtspappret och sedan bre ut marängen innanför linjerna
Dela den färdiga botten i två lika stora bitar och lossa bottnarna, från bakplåtspappret, med hjälp av ex-vis ett styvt tallriksunderlägg i plast som ”förs in under”
När marängerna lossnar lätt från pappret så är de färdiga. Anki fick en idé om att baka maränger, något som aldrig lyckats tidigare pga vår gamla dåliga ugn, sen täcka marängerna med grädde, jordgubbar och sån där kolasås som vi läst om i flera andra bloggar
Öskemålet var marängtårta med bär, en så kallad Pavlova-tårta. Marängbotten. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen blivit så pass fast att du kan vända på bunken utan att det rinner ut
En riktigt enkel tårta som går snabbt att svänga ihop förutsatt att marängbottnarna är färdiga. När familjen växt sig lite väl stor brukar jag baka maränger, och nu sist gjorde jag marängbottnar efter detta receptet och lade dulce de leche och lättvispad grädde emellan och ovanpå samt pyntade med lite hyvlad mjölkchoklad
Jag använde den som fyllning i en marängtårta tillsammans med vispad grädde. En mycket fin smakkombination med söt maräng, syrlig curd och len vispgrädde
För att pröva om smeten är färdig kan du ta lite grand mellan fingrarna. Lägg en klick marängsmet i vardera hörnet av bakplåtspapperet, vänd sedan på papperet och sätt fast det på plåten
När bottnarna är färdiga kan du lägga fyllning i form av glass, inlagd papaya, vispad sojagrädde, inlagda mandarinklyftor, riven choklad eller annat gott på dem