Mörkt lantbrödsmjöl recept

Mörkt lantbröd

Mörkt lantbröd

Förra veckan satt jag och funderade på om jag inte skulle slänga ihop ett gott mörkt bröd, sagt och gjort kikade jag igenom vad jag hade hemma och slängde ihop det jag tyckte passade bra
Mörkt Lantbröd

Mörkt Lantbröd

Mörkt Lantbröd Du behöver. 25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 msk olivolja 1 tsk salt 2 msk mörk sirap Ca 9-10 dl mörk lantbrödsmjöl Ca 2 dl havregryn Gör så här
Grova frallor

Grova frallor

Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörktlantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. 2 dl mörktlantbrödsmjöl
Filmjölksbröd

Filmjölksbröd

Ca 12 dl mörktlantbrödsmjöl alt mjöl av 4 sädesslag. Rör ut jästen i filmjölken som är värmd till 37'
Matbröd med havregryn (manitoba)

Matbröd med havregryn (manitoba)

200 g mörkt mjöl av 7 sädesslag (el. 4 sädesslag lantbrödsmjöl). För er som har en bakmaskin. Häll i vatten, olivolja, socker, salt och allt mjöl och smula till sist ner jästen
Grova kalljästa bullar

Grova kalljästa bullar

14-15 dl (800 g) mörktlantbrödsmjöl. Ugn 250°. Häll nästan allt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) i köksmaskinens bunke tillsammans med smör i klickar, kallt vatten, kryddor, brödsirap
NATTA-BRÖD

NATTA-BRÖD

ca 2 kg ljust lantbrödsmjöl (ta mörkt om du vill). ca 2 kg ljust lantbrödsmjöl (ta mörkt om du vill). NATTA-BRÖD
Latmajas limpa

Latmajas limpa

mörktlantbrödsmjöl eller fyra sädesslag. ljust lantbrödsmjöl. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt vatten
Fiberrikt lingonbröd

Fiberrikt lingonbröd

Receptet blev egenkomponerat, så man kan som vanligt byta ut vissa saker beroende på vad man har i sitt eget skafferi (tex krossade/hela linfrön eller andra frön, olika gryner, lantbrödsmjöl/vanligt vete/råg/graham) Till 2 limpor behövs 50 g smör eller margarin 50 g jäst 5 dl vatten 1 tsk salt 2 msk sirap 4 msk lingonsylt 1 dl krossade linfrön (hela funkar också) 2 dl havregryn ½ dl vetekli 3 dl mörktlantbrödsmjöl 2 dl grahamsmjöl 5-6 dl vetemjöl Gör så här Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till fingervarmt Smula jästen i en bunke och häll över smörvattnet Rör tills jästen löser sig Blanda i salt, sirap och lingonsylt Tillsätt linfrön, havregryn och kli, låt det svälla någon minut Tillsätt lantbrödsmjöl och grahamsmjöl Blanda i vetemjöl lite i taget tills degen går att arbeta Arbeta degen på mjölad bänkskiva, tillsätt mer vetemjöl om det behövs (degen ska inte vara för torr) Jäs övertäckt ca 30-40 min Smörj två avlånga formar. 3 dl mörktlantbrödsmjöl
Nötbröd

Nötbröd

Tillsätt socker, olja och lantbrödsmjölet. 600 g mörktlantbrödsmjöl. Rör ut jästen med saltet. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen
Grova frallor med frön

Grova frallor med frön

2 l Grovt mjöl, kanske mörktlantbrödsmjöl, grovt rågmjöl, kornmjöl, fullkornsvetemjöl eller annat mörkt och grovt mjöl
Grova frallor

Grova frallor

Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörktlantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. 12 dl mörktlantbrödsmjöl. 110 dl vatten 50 g jäst 1 dl rapsolja 0,5 dl sirap 2 tsk salt 2 dl havregryn 1 dl rågkross 1 dl vetekross 1 dl grovt rågmjöl 1 dl grahamsmjöl 2 dl mörktlantbrödsmjöl 1 dl linfrö 1 dl solroskärnor 10-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross
Mimmis lingonlimpa

Mimmis lingonlimpa

Blanda lantbrödsmjöl, grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bikarbonat i en bunke. 3 dl mörktlantbrödsmjöl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna
Pumpabröd

Pumpabröd

5 dl mörktlantbrödsmjöl. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna tills det knäpper om dem och de börjar bli gyllenbruna
Läckert grovbröd

Läckert grovbröd

Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg. Ca 15 dl mörktlantbrödsmjöl
Kavring

Kavring

7-8 dl mörktlantbrödsmjöl. Blanda allt i degbunken. Välj program. Grovtbröd eller standard 1 1/2 tsk torrrjäst
Mörka lantbrödskakor

Mörka lantbrödskakor

Ca 1 l mörktlantbrödsmjöl. Smula ner jästen och slå över den ljumma filen och rör tills jästen är upplöst